Filosoful Mihai Șora explică, pentru prieteni, caricatura cu Simona Halep din Charlie Hebdo - Hotnews Mobile
1 € 4,6822 1 USD 4,0973miercuri 16 ian 2019

Filosoful Mihai Șora explică, pentru prieteni, caricatura cu Simona Halep din Charlie Hebdo

de Redacția Joi, 14 iunie 2018, 20:12
- a A+
Imagine
În mesajul care începe cu "dragi prieteni, pe scurt", Șora susține că publicul țintă este cel francez, iar desenul ironizează "mințile înțepenite" în stereotipuri etnice, motiv pentru care nici nu apare numele Simonei Halep, deoarece nu ea este ținta ironiei.Postarea integrală de pe Facebook a filosofului Mihai Șora:

"Dragi prieteni, pe scurt :

1. Publicul-țintă al caricaturii din Charlie Hebdo este cel francez (lucru pe care nu par să-l înțeleagă toți comentatorii noștri).

2. Desenul ironizează tocmai mințile înțepenite în stereotipuri etnice (acele toxine pe care le cunoaștem prea bine), motiv pentru care nici nu apare numele Simonei alături, căci nu EA, ca atare, face obiectul ironiei.

3. Este, dacă vreți, o ramă în ramă (unde nu scrie "ceci n’est pas une pipe“, nici nu figurează vreun omuleț galben alături, încât să priceapă și cei care nu au exercițiul lecturii unui desen).

4. Umor îndoielnic sau nu, satiră subțire ori groasă, este, în final, consternant să vezi români (câtă frunză, câtă iarbă) care și-ar lua mintenaș pușca din cui și l-ar ciurui pe caricaturist"


19348 de afisari


maestre
moka [utilizator], Joi, 14 iunie 2018, 20:16
+29/51
aplauze.
Ce mi-as dori sa am si eu mintea asa limpede cand oi avea 100 de ani.... :)
Cand majoritatea romanilor
Ord [utilizator], Joi, 14 iunie 2018, 20:22
+21/37
isi iau portia de cultura de la show-urile tv, filmele trase de pe torrente (sa nu plateasca la cinema sau vre-un dvd) si muzica de pe youtube... ce mai vrea si filosoful asta, sa inteleaga romanul o caricatura? hehe
Daca nu traducea cineva textul nu era nici o problema in tara francofona.
inca 57 de comentarii comenteaza