UPDATE Iohannis, aluzie la Dăncilă: Analfabetismul funcțional se reflectă în cele mai înalte sfere ale politicii - Hotnews Mobile
1 € 4,6822 1 USD 4,0973miercuri 16 ian 2019

UPDATE Iohannis, aluzie la Dăncilă: Analfabetismul funcțional se reflectă în cele mai înalte sfere ale politicii

de Redactia Miercuri, 13 iunie 2018, 11:00
- a A+
Imagine
Președintele Klaus Iohannis a spus miercuri, la o dezbatere pe teme de educație, că analfabetismul funcțional atinge în România o cotă de 42% și se reflectă în cele mai înalte sfere ale politicii. El a mai spus că educația se face "după ureche", iar efectele unei abordări haotice sunt foarte grave."Sistemul educaţional trebuie să aibă capacitatea de a face o diferenţă reală în nivelul de cunoştinţe ale copiilor, nu doar să bifeze un număr de ani petrecuţi pe băncile şcolii. Aceasta este o lecţie care se aplică şi României, în condiţiile în care un studiu din 2016 ne avertizează că ne confruntăm cu o rată de analfabetism funcţional de 42 de procente care se reflectă foarte vizibil şi în înaltele sfere ale politicii româneşti", a declarat Iohannis.

Iohannis a criticat politicile guvernamentale în domeniu, cu ocazia lansării raportului "World Development Report 2018: Learning to Realize Education's Promise", care a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I". El a spus că este nevoie nu doar de a garanta accesul la educație, ci la educație de calitate, impunându-se măsuri concrete privind abandonul școlar.

Șeful statului a afirmat că, la nivel național, ne confruntăm cu o criză demografică amplificată de un nivel ridicat al abandonului școlar și de o participare scăzută la învățământul superior. "Pe acest fond, poate că nu este momentul să ne concentrăm acum atenția asupra unor sisteme de credite pentru studii în învățământul superior, în timp ce neglijăm finanțarea altor proiecte, deja demarate, destinate creșterii echității în educația preuniversitară. Vorbesc aici și de insuficienta finanțare a proiectului ROSE, care inițiase schema de granturi pentru licee, destinată reducerii abandonului și facilitării tranziției spre învățământul superior", a transmis el.

În context, șeful statului a făcut aluzie la gafele premierului Viorica Dăncilă: "Continuăm să ne îndepărtăm de obiectivul Europa 2020, sau 20-20 cum se spune mai nou, în domeniul părăsirii timpurii a școlii, cu o cifră de peste 18%".

El a mai subliniat că este nevoie de educație economică pentru "a ne apăra tinerii de falsele promisiuni ale populismului". Șeful statului a adăugat că școlii îi revine și datoria de a educa tinerii în privința drepturilor și libertăților civile.

De asmenea, preşedintele a acuzat schimbarea haotică a legislației privind educația. "Numărul mare de legi din zona Educaţiei ajunse la promulgare, adesea cu prevederi contradictorii, denotă că la noi se face politică educaţională după ureche. Chiar raportul lansat astăzi ne arată că multe dintre eşecurile înregistrate de anumite sisteme de Educaţie pot fi explicate prin politici nesănătoase şi ineficiente. Riscurile unei abordări haotice sunt foarte mari şi rezultatele pot fi foarte grave", a afirmat Iohannis.

8384 de afisari


spre deosebire
Mistrelutz [utilizator], Miercuri, 13 iunie 2018, 11:10
+47/53
de Zeita ta , Viorica,care,chiar citind de pe foi,tot greseste. De fiecare data.
mai grav cand nici de pe foi nu stii sa citesti
programatoru [utilizator], Miercuri, 13 iunie 2018, 11:20
+38/42
e normal sa citesti de pe foi, doar nu te astepti astia sa invete pe de rost toate discursurile ...

mai trist cand prim ministra citeste "democratie" in loc de "birocratie", asta arata cat de limitat esti, in rest astia gen dracnea de citest din creier, o fac cand trasmit mesaje simple, cateodata fara nici o logica, asa pentru masele carora li se adreseaza
inca 42 de comentarii comenteaza