Întâlnirea istorică dintre președintele american, Donald Trump, și omologul său nord-coreean, Kim Jong-un, a culminat cu semnarea unui acord prin care Trump s-a angajat să ofere garanții de securitate Coreei de Nord, iar Kim Jong Un și-a reafirmat angajamentul ferm pentru denuclearizarea peninsulei coreene. "Am aflat că este un om foarte talentat și că își iubește țara foarte mult", a spus președintele SUA despre omologul său nord-coreean. Unii experți spun că acordul prevede prea puține lucruri concrete. Japonia și Coreea de SUd au salutat semnarea documentului, la fel a făcut și Rusia, adăugând că ”diavolul se ascunde în detalii”.

Kim si TrumpFoto: Captura YouTube

Desfășurarea summitului din Singapore LIVETEXT:

15.13Trump a acceptat suspendarea exercițiilor militare comune cu Coreea de Sud în schimbul angajamentului pentru denuclearizare al lui Kim Jong Un. El a spus că acestea sunt provocatoare, nepotrivite și foarte costisitoare. Atât guvernul sud-coreean cât și forțele militare SUA din regiune au părut să fie luați prin surprindere de suspendarea exercițiilor militare comune.

13.31Președintele sud-coreean Moon Jae In: S-ar putea să apară în viitor multe dificultăți, dar nu ne vom întoarce la vremurile din trecut.

Moon afirmă că liderul nord-coreean ”va rămâne în istorie ca liderul care a creat un moment istoric prin primul pas îndrăzneț către lume”. ”Lăsând zilele întunecate de război și conflict în urmă vom scrie un nou capitol de pace și cooperare”, a adăugat el.

13.25Premierul japonez Shinzo Abe a lăudat acordul pentru denuclearizare și a spus că este dornic să discute cu Phenianul pentru a rezolva problema cetățenilor japonezi răpiți de spioni nord-coreeni în timplu războiului rece. Trump spusese anterior că a ridicat această problemă în întâlnirea cu Trump, adăugând că nord-coreenii ”vor lucra la asta”.

12.23Rusia salută acordul semnat de Donald Trump și Kim Jong Un, ”dar diavolul se ascunde în detalii”, a declarat ministrul adjunct de externe, Sergei Ryabkov, citat de TASS. Rusia este gata să ajute la implementarea acordului - să contribuie la denuclearizarea peninsulei coreene - și speră că rezolvarea crizei nucleare va duce la normalizarea cooperării economice normale.

11.38Trump, conferință de presă după întâlnirea cu Kim: Adversarii chiar pot deveni prieteni / Nu există nicio limită pentru ce poate realiza Coreea de Nord după ce va renunța la armele nucleare

10.05 Experții în probleme coreene nu sunt impresionați de documentul semnat din cauza exprimării vagi și a scopului limitat al acordului, scrie Guardian. Robert Kelly, profesor de științe politice la Pusan National University, susține că documentul este ”mai 'subțire' decât credeau și cele mai sceptice voci”.

09.50 Niciun cuvânt, deocamdată, despre summit, pe paginile de internet ale presei nord-coreene. Ultima știre din categoria ”Activitatea Liderului Suprem” este o galerie foto cu o plimbare făcută luni de Kim Jong Un prin Singapore.

09.42 Ce conține documentul semnat: Trump s-a angajat să ofere garanții de securitate Coreei de Nord, iar Kim Jong Un și-a reafirmat angajamentul ferm și nestrămutat pentru denuclearizarea peninsulei coreene.

09.25 Trump va mai ține o conferință de presă azi, probabil singur. El va pleca din Singapore la 7.00 seara (14.00, ora României).

09.18Ce au declarat Trump și Kim după semnarea acordului

08.58Trump și Kim și-au făcut apariția pe treptele hotelului, ținând in mână acordul semnat.

"Am avut o zi minunată și am învățat multe despre noi și despre țările noastre", a declarat Trump, citat de The Guardian.

"Am aflat că este un om foarte talentat și că își iubește țara foarte mult", a spus președintele SUA despre omologul său nord-coreean.

08:42 Donald Trump și Kim Jong-un au semnat documentul. Nu este încă clar ce au semnat cei doi lideri, însă Trump a oferit asigurări ca mai multe detalii vor fi prezentate la conferința de presă care urmează să aibă loc.

"Suntem foarte mândri de ceea ce s-a întâmplat astăzi. Întreaga noastră relaţie cu Coreea de Nord şi peninsula coreeană va fi într-o situaţie mult diferită decât a fost în trecut", a spus Trump.

Președintele american a declarat că procesul de denuclearizare a Coreii de Nord va începe "foarte, foarte repede". Întrebat de jurnaliști dacă liderul Kim Jong-un a fost de acord cu denuclearizarea, Trump a spus că "cei doi vor începe procesul cât de curând".

Trump a spus că semnează un "document foarte important, un document destul de cuprinzător". Kim a declarat, la rândul său, că "am avut o întâlnire istorică, am decis să lăsăm trecutul în urmă".

08:40Reporterii îi așteaptă pe cei doi lideri într-o încăpere în care se află un birou și două scaune, flancate de steaguri din SUA și Coreea de Nord. Totul pare gândit în detaliu: pe birou se află două stilouri inscripționate în aur. Aparent, inscripțiile reprezintă semnătura lui Trump.

08.20Ivanka Trump se folosește de un proverb chinez pentru o critică voalată la adresa Beijingului, postată pe Twitter în dimineața summitului din Singapore

08.03 Donald Trump a anunțat că la ora 11:00 (ora României) va avea loc o conferință de presă în care va prezenta concluziile summitului.

07.50După terminarea prânzului, Donald Trump s-a adresat presei, evocând o "întâlnire cu adevărat fantastică". Președintele american a declarat că cei doi au realizat "un progres deosebit" și că discuțiile au fost "mai bune decât s-ar fi așteptat oricine". Totodată, Trump a mai spus că urmează să "semneze primul document", scrie The Guardian.

Moment bizar după ce au luat prânzul: cei doi lideri au mers spre mașina lui Trump, au deschis ușa, s-au uitat înăuntru, după care s-au îndreptat spre hotel, unde au rămas pentru fotografii.

07:29 Donald Trump și Kim Jong-un au un prânz de lucru. Aceștia sunt însoțiți de secretarul de Stat american, Mike Pompeo, secretarul general al Casei Albe, John Kelly, consilierul pe probleme de securitate națională din SUA, John Bolton, și un consilier de rang înalt al lui Kim Jong-un, Kim Yong Chol - care s-a întâlnit recent cu președintele SUA la Casa Albă, scrie Reuters.

Liderul nord-coreean a ajuns primul la hotelul Capella de pe insula Sentosa și s-a întâlnit cu omologul său american pe treptele hotelului, unde și-au strâns mâna în fața unui șir de steaguri ale celor două țări inamice, potrivitThe Guardian.

"Mulţi oameni vor crede că aceasta este un fel de fantezie... dintr-un film de science fiction'', i-a spus Kim preşedintelui american.

Înainte de a începe întrevederea privată, Donald Trump s-a declarat încrezător ca discuțiile vor fi "un extraordinar succes".

La rândul său, Kim Jong-un a declarat că a ajunge în acest moment nu a fost ușor și că "vechile prejudecăți și practici au lucrat împotriva noastră, însă le-am depășit, iar astăzi suntem aici". Președintele Coreii de Nord a numit summitul "un preludiu al păcii", sintagmă cu care Trump s-a declarat a fi de acord.

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a fost fotografiat în timp ce urmărea desfășurarea summitului zâmbind.

"Vom avea o relație extraordinară", a declarat liderul american, Donald Trump. De asemenea, Kim Jong-un s-a declarat "încântat" să îl cunoască pe omologul său din SUA.

Kim Jong-un nu a oferit un răspuns atunci când a fost întrebat, în cadrul summitului cu președintele Donald Trump, dacă Phenianul va renunța la dezvoltarea armelor nucleare, potrivit CNN. Cu toate acestea, liderul de la Casa Albă a sugerat că disputele privind programul nuclear al Coreii de Nord vor fi rezolvate.

"Lucrând împreună, vom rezolva această problemă", a spus Trump. Acesta a mai spus că cei doi lideri "vor reuși să rezolve o mare dilemă".

Președintele Coreii de Sud, Moon Jae-in, le-a mărturisit reporterilor că noaptea dinaintea summitului a fost una albă pentru el și că speră ca întâlnirea dintre Donald Trump și Kim Jong-un să fie un succes, astfel încât un "capitol" să fie închis.

"Summitul SUA-Coreea de Nord a început și cred că toți coreenii urmăresc cu sufletul la gură ce se întâmplă în Singapore", a spus liderul sud-coreean, citat deCNN.

La sfârșitul lunii trecute, Donald Trump anunța că întâlnirea cu Kim Jong-un nu va mai avea loc, în contextul discuțiilor referitoare la denuclearizarea Coreii de Nord. Într-o scrisoare adresată liderului nord-coreean, în care îl înștiința despre decizia sa de anulare a summitului, președintele american invoca "furia" și "ostilitatea" manifestate de regimul de la Phenian. La mai puțin de 24 de ore după ce a anulat summitul foarte așteptat, liderul american a fost surprins afișând un optimism neașteptat asupra discuțiilor cu Phenianul.