Concursul Miss America nu va mai lua în calcul criterii legate de aparenţa fizică şi va desfiinţa prezentarea candidatelor în costume de baie, a anunţat marţi preşedinta sa, în opinia căreia evenimentul nu mai este un "concurs de frumuseţe" ci o "competiţie", scrie AFP.

Sam Haskel si concurente la Miss AmericaFoto: Captura YouTube

Prezentarea în costum de baie, care conta pentru 10% din nota finală, va fi înlocuită cu o conversaţie cu juriul, în timp ce defilarea în rochie de seară (15% din total) se va transforma într-o prezentare a candidatelor în ţinută la alegere.

La această prezentare, fiecare participantă va evoca proiectele sociale în care intenţioneză să se implice dacă va câştiga, potrivit unui comunicat al Miss America Organization.

"Nu mai suntem un concurs de frumuseţe, suntem o competiţie", a declarat şefa consiliului de administrație al Miss America Organization, Gretchen Carlson, laureată în 1989.

Ediţia 2019 a evenimentului va fi difuzată în 9 septembrie de televiziunea ABC, din Atlantic City (New Jersey).

Numită în această funcţie la începutul lui ianuarie, ziarista Gretchen Carlson a devenit una dintre marile figuri ale luptei pentru drepturile femeilor, după ce a provocat în 2016 demisia PDG+ului televiziunii Fox News, Roger Ailes, pe care îl acuza de hărţuire sexuală.

"Multe tinere femeie ne-au spus că le-ar plăcea sa participe la program, dar nu vorr să se prezinte în costum de baie şi pe tocuri", a explicat Gretchen Carlson, la televiziunea ABCâ.

"Cine nu vrea să se afirme, să înveţe să conducă, să-şi plătească studiile (organizaţia acordă mai multe burse de studii în fiecare an) şi să arate lumii persoana care este, în profunzimea sufletului său? Asta vom juriza de acum înainte", a spus ea, legat de spectacolul care se apropie de 100 de ani (1921).