Judecătorii și procurorii spanioli au efectuat marți o grevă de o amploare fără precedent pentru a cere o mai mare independență față de puterea politică, după luni de polemici și manipulare mediatică, scrie AFP.

Ronda, SpaniaFoto: calatorii-imaginare.ro

"Dorim să ne exprimăm profunda nemulțumire față de responsabilii în materie de justiție pentru starea de abandon în care se află acest serviciu public", scriu într-un comunicat comun cele șapte asociații ale judecătorilor și procurorilor din Spania.

Potrivit datelor provizorii ale comitetului de organizare, circa 42% dintre judecători și 51% dintre procurori au participat la grevă.

"În Spania, cetățenii au impresia că justiția nu este atât de independentă pe cât ar trebui să fie", a declarat Ignacio Gonzalez Vega, purtătorul de cuvânt al asociației Judecătorilor pentru Democrație.

De mai mulți ani, justiția este în centrul dezbaterilor politice spaniole, în special cele legate de partizanii independenței din Catalonia.

Guvernul central al conservatorului Mariano Rajoy a apelat la justiție pentru a anula legi, considerate anticonstituționale, votate de liderii separatiști din aceasta regiune din nord-est.

Tot tribunalele au blocat tentativele lui Carles Puigdemont, anchetat pentru rebeliune, de a fi reales la președinția regiunii.