Darwin. Portretul unui geniu - Hotnews Mobile
1 € 4,7538 1 USD 4,2013marţi 26 mar 2019
Recomandare de lectura

Darwin. Portretul unui geniu

de A.V. Marţi, 22 mai 2018, 15:09
- a A+
Imagine

Nici o alta figura din istoria stiintei nu a avut un asemenea impact cultural ca Darwin. In aceasta biografie, Paul Johnson ne arata cine a fost Charles Darwin, cum a trait si a gandit el si cum au schimbat ideile lui, care au reverberat in atatea domenii, fata lumii moderne.Unul dintre lucrurile care uimesc la istoricul englez este capacitatea sa de a condensa in putine cuvinte o extraordinara bogatie de fapte si idei: atmosfera lumii victoriene si povestea familiei lui Darwin, marea sa calatorie in jurul lumii si indelunga elaborare a teoriei despre evolutia speciilor sunt prezentate la fel de viu si de fluent ca si relatia cu sotia sa, Emma, spinoasa tema a religiei sau deraierile darwinismului social. Dupa cum scria The Washington Post, Johnson isi face protagonistii "destul de umani si de failibili incat sa-i putem recunoaste imediat, evidentiind totodata ce i-a transformat in eroi“.

Paul Johnson (nascut in 1928 la Manchester) este un bine-cunoscut ziarist si istoric englez. A studiat la Stonyhurst College, apoi la Magdalen College (Oxford). S-a afirmat ca jurnalist in anii '50, la The New Statesman. In anii '70, a inceput sa aiba conceptii tot mai conservatoare; pe fundalul problemelor economiei britanice, s-a opus miscarii sindicale. Sustinator al lui Margaret Thatcher, a de venit unul dintre consilierii ei si i-a scris o serie de discursuri. Din 1981 pana in 2009, a detinut o rubrica in The Spectator. S-a preocupat de problemele si evenimentele care indicau, in opinia sa, declinul general, de la educatie la practicarea religiei si comportamentul social.

A scris regulat in The Daily Telegraph si intr-o serie de publicatii americane (The New York Times, The Wall Street Journal, Commentary, The National Review). Johnson este un critic al modernitatii. Ii dezaproba pe cei care folosesc teoria evolutionista pentru a-si justifica ateismul sau pentru a-si promova experimentele biotehnologice. Catolic conservator, Johnson priveste teologia eliberarii ca pe o erezie si pledeaza pentru celibatul preotilor, desi considera ca exista motive intemeiate pentru hirotonirea femeilor. In anul 2006, Johnson a primit, din partea presedintelui George W. Bush, The Presidential Medal of Freedom.

4340 de afisari


Darwin ala a argumentat
banel [utilizator], Miercuri, 30 mai 2018, 9:58
+7/9
La fel si oamenii de stiinta care i-au dezvoltat teoriile.

Insa cand e vorba de Creator, mi-e greu sa cred ca o entitate capabila sa creeze planeta asta cu tot ce e pe ea ar alege ca reprezentanti sai pe sarlatanii de la BOR.
Wikipedia e credibila
semperfi [utilizator], Sâmbătă, 2 iunie 2018, 16:29
+7/7
eventualele erori sunt corectate in timp. Sunt mentionate sursele, articole si carti, nu trebuie sa crezi pe cuvant. Darwin isi concepuse teoria cu ani in urma si detaliile le-a impartasit cu mai multi oameni de stiinta printre care si Wallace, care la randul sau i-a comunicat propriile idei. Darwin nu a furat nimic de la Wallace, corespondenta cu acesta l-a facut doar sa se grabeasca cu publicarea propriei teorii. Wallace a fost mentionat ca si co-autor al teoriei evolutiei, lucru de care a fost multumit. A fost prieten cu Darwin, i-a aparat teoria in multe ocazii si nu a afirmat niciodata ca Darwin i-a furat ideile.

Pryce nici macar nu mai lucra cu Fleming la data "descoperirii", a trecut intamplator pe la laborator, nu el a pregatit culturile. Fleming lucra de cativa ani la descoperirrea unui antibiotic si nu a beneficiat de pe urma muncii lui Pryce care nu mai lucra pentru Fleming de peste 6 luni. Pryce se poate sa fi facut observatiile, dar munca i-a apartinut lui Fleming si nu avem nici un indiciu ca Fleming insusi nu ar fi observat schimbarile din culturi. Acest element nu inseamna ca Fleming i-a furat munca lui Pryce. Ca si in cazul de mai sus Pryce nu a contestat niciodata meritele lui Fleming si nici nu a afirmat ca acesta i-a furat ideile.

Dar exista oameni mai catolici decat Papa, care cred ca stiu mai bine chiar decat cei vizati.
inca 17 comentarii comenteaza