Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate şi conflict de interese de natură administrativă în cazul a 16 foşti şi actuali aleşi locali, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Lista completă a primarilor și consilierilor aflați în stare de incompatibilitate sau conflict de interese:

  • Alexie Valerian-Ion, primar al comunei Mateeşti, Judeţul Vâlcea, este acuzat de incompatibilitate pentru că în perioada 19 iunie 2012 – 01 martie 2013 a exercitat simultan funcţia de primar şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă (agent comercial) în cadrul S.C. Alexie G.V. S.R.L., obţinând venituri din salarii în cuantum de 70.000 lei. De asemenea, în perioada 19 iunie 2012 – 19 iulie 2014 a exercitat simultan funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Alexie Valerian Ion Persoană Fizică Autorizată, obţinând subvenţii în cuantum de 13.151 lei, în urma implementării proiectului „Fermă de semi-subzistenţă a PF.
  • Pașca Viorel, primar al comunei Suciu de Sus, Judeţul Maramureş, este acuzat de incompatibilitate pentru că în perioada 25 iunie 2012 – 31 ianuarie 2013 a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale Suciu de Sus, Judeţul Maramureş, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) şi ale art. 91, alin. (3), teza 1 din Legea nr. 161/2003.
  • Vîrciu Marin, primar al comunei Gîrda de Sus, Judeţul Alba, s-a aflat în stare de incompatibilitate, în condițiile în care în perioada 19 iunie 2012 – 13 martie 2013 a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Vîrciu Marin Gîrda Persoană Fizică Autorizată. De asemenea, în perioada 27 mai 2013 – 24 aprilie 2015 a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de titular întreprindere individuală în cadrul Vîrciu Marin Întreprindere Individuală.
  • Prodan Victor, primar al oraşului Ungheni, Judeţul Mureş, a fost în conflict de interse. În perioada exercitării mandatului de primar 2012 – 2016 a aprobat şi semnat acte administrative care au produs un folos material pentru S.C. Terraflor S.R.L., societate la care soţia sa deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator.
  • Antonie Lucian, primar al comunei Tetoiu, Judeţul Vâlcea, este acuzat de conflict de interese pentru că și-a angajat fiica la primărie. Concret, în perioada exercitării mandatului de primar 2012 – 2016 a semnat acte administrative care au avut ca rezultat încadrarea fiicei sale în funcţia publică de consilier, clasa I, grad profesional debutant în cadrul Compartimentului Urbanism.
  • Preda Dumitru, primar al comunei Buturugeni, Judeţul Giurgiu, a încălcat prevederile privind conflictul de interese. Astfel, în perioada exercitării mandatului de primar 2012 – 2016 a semnat un contract de comodat cu Asociaţia „Antreprenoriat social pentru persoane vulnerabile”, în cadrul căreia fiul persoanei evaluate avea calitatea de membru fondator şi ulterior şi pe cea de angajat. Totodată, persoana evaluată a semnat un contract de comodat cu Asociaţia „Pâine pentru persoane vulnerabile”, în cadrul căreia fiul persoanei evaluate avea calitatea de membru fondator.
  • Dănuț Măgărin, viceprimar al comunei Vărădia, Judeţul Caraş-Severin, s-a aflat în stare de incompatibilitate pentru că în perioada exercitării funcţiei a desfăşurat activităţi remunerate în baza contractului de mandat încheiat între persoana evaluată şi S.C. Destine Broker de Asigurare S.R.L., încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.
  • Bucătaru Florea, viceprimar al comunei Gîngiova, Judeţul Dolj, se află și el pe lista neagră a celor incompatibili. În perioada 21 septembrie 2015 – 21 septembrie 2016 a deţinut simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale Gîngiova, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
  • Băran Pompiliu, viceprimar al oraşului Ţicleni, Judeţul Gorj, este acuzat de ANI de conflict de interese. În perioada exercitării mandatului de consilier local 2016 – 2020 a votat în mod favorabil adoptarea Hotărârii Consiliului Local Ţicleni privind reducerea cu 50%, pentru consilierii locali şi angajaţii primăriei, a chiriei „Centrului de Festivităţi” în cazul organizării de nunţi, botezuri, zile onomastice şi majorate şi a Hotărârii Consiliului Local Ţicleni de revocare a acesteia, deşi avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local.
  • Constantin Alexandru, fost viceprimar al comunei Negraşi, Judeţul Argeş, este incompatibil. În perioada 22 iunie 2012 – 05 noiembrie 2014 a deţinut simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de administrator în cadrul S.C. Sandibig Agro S.R.L., încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) (aplicabile în perioada supusă evaluării) din Legea nr. 161/2003.
  • Marin Victor, fost consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, s-a aflat în incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de consilier judeţean 2012 - 2016, S.C. Giovanni S.R.L., societate în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator, a furnizat o serie de produse către Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri Vâlcea (regie autonomă aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Vâlcea), încălcând astfel dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
  • Muzsic Robert Eugen, consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Hunedoara, a fost încadrat la conflict de interese. Pe durata mandatului de consilier local 2012 – 2016 a participat la deliberarea şi adoptarea a 18 hotărâri ale Consiliului local pentru S.C. Eco Sid S.R.L., societate comercială în cadrul căreia persoana evaluată a deţinut funcţia de Şef Birou Serviciul Administrativ şi de la care a obţinut venituri.
  • Tivadar Alexandru, consilier local al comunei Remeţi, Judeţul Maramureş, a fost incompatibil pentru că, în perioada mandatului de consilier local 2012 – 2016, a deţinut simultan calitatea de consilier local şi funcţia de personal contractual în cadrul aparatului de specialitate al primarului - Primăria Comunei Remeţi, Judeţul Maramureş, încălcând astfel dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.
  • Florea Cristi Gheroghe, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Siminicea, Judeţul Suceava, s-a aflat în conflict de interese. Pe durata mandatului de consilier local 2012 – 2016 a participat la deliberarea a două hotărâri ale Consiliului Local privind aprobarea închirierii prin licitaţie publică a unor terenuri păşuni comunale, între Primăria Comunei Siminicea, Judeţul Suceava şi Asociaţia Crescătorilor de Animale Simina (în cadrul căreia persoana evaluată deţinea la acea dată calitatea de preşedinte), fiind ulterior încheiat un contract, deşi persoana evaluată avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local, având posibilitatea să anticipeze că asociaţia va beneficia de pe urma adoptării lor.
  • Ciobanu Valentin, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Piatra Neamţ, s-a aflat în incompatibilitate în condițiile în care în perioada deţinerii funcţiei de consilier local, respectiv 04 iulie 2016 – 28 septembrie 2017, Ava Sting S.R.L., entitate economică în cadrul căreia persoana evaluată este asociat şi administrator, a desfăşurat activităţi comerciale prin achiziţii directe, a încheiat şi derulat un contract comercial şi a emis facturi în baza unor comenzi ferme cu mai multe instituţii aflate în subordinea ori sub autoritatea Primăriei Municipiului Piatra Neamţ.
  • Grecu Nicolae, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Şeica Mică, Judeţul Sibiu, s-a aflat în stare de incompatibilitate pentru că în perioada 12 iunie 2014 – 26 ianuarie 2018 a deţinut simultan funcţia de consilier local şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local, în cadrul Compartimentului Pază, încălcând dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.