​Senatul a adoptat tacit proiectul inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu ce prevede că anumite fapte de corupție se pedepsesc doar dacă sunt săvârșite în scopul obținerii "pentru sine", nu și pentru altul, cum prevede acum legea, și doar dacă bunurile și foloasele sunt exclusiv "materiale".

Catalin Radulescu, deputat PSDFoto: Agerpres

Termenul de adoptare tacită s-a împlinit pe 14 mai, iar adoptarea tacită va fi citită marți în plen.

Rădulescu propune modificarea art. 12 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sanctionarea faptelor de corupție, astfel:

"Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite:

a) efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale;

b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Ce prevede art. 12 în prezent:

"Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvâarșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:

a) efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale;

b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații."

Rădulescu, cel care semnează expunerea de motive, a fost condamnat la un an și sase luni de închisoare cu suspendare de pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

"Sintagma "pentru sine sau pentru altul" a urmărit, înconcepția legiuitorului, evitarea situației în care autorul faptei, deși comite o infracțiune, ar putea să invoce, în apărarea sa, faptul că nu este beneficiarul foloaselor rezultate, în fapt, o asemenea abordare nu are legătură cu realtatea. Astfel, este absurd să presupunem faptul că o persoană comite o asemenea infracțiune fără nici un fel de interes ori beneficiu personal, doar pentru a aduce foloase necuvenite unei terțe persoane," se arată în expunerea de motive.

Proiectul este semnat și de alți parlamentari PSD, printre care și deputatul Andreea Cosma, trimisă în judecată în decembrie 2015 de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu.

Inițiativa legislativă va merge acum la Camera Deputaților, care este decizională.

Alte trei proiecte pe zona de justiție inițiate de Rădulescu au fost adoptate tacit săptămâna trecută de Camera Deputaților. Citește aici detalii.

UPDATE Președintele comisiei speciale pe legislația din justiție, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat marți într-o ședință a acestei comisii că va solicita să fie desesizată comisia juridică pe proiectele lui Rădulescu, pentru ca ele să vină la comisia specială și să primească "raport de respingere".

"Acele proiecte ale dlui Rădulescu… Voi propune să fie desesizată comisia juridică și să dăm noi raport de respingere. Ca să inchidem subiectele că de fapt dorim sa intre in vigoare anumite articole controversate" a spus Iordache.