Comisarul european pentru Politica Regională, Corina Crețu, afirmă că "România nu a fost pregătită suficient, în 2007, pentru a accesa fondurile europene". Afirmația oficialului european a fost făcută în timpul unei vizite efectuate marți la Insula de Agrement din Bacău, un proiect care a pierdut mai multe milioane de euro din cauza deficiențelor tehnice de proiectare.

Corina CretuFoto: Comisia Europeana

"Eu cred ca România nu a fost pregătită suficient în 2007 pentru accesarea fondurilor europene cu proiecte de calitate. După cum vedeți, avem foarte multe întârzieri acumulate de-a lungul anilor", a spus Corina Crețu, înainte de a adăuga: "De aceea suntem pe teren, tragem semnale de alarmă acolo unde este cazul tocmai pentru a ajuta".

Comisarul european pentru Politică Regională a subliniat ca e nevoie de o simplificare și o accelerare a accesării fondurilor europene dar și o mai mare responsabilitate a factorilor locali. Corina Crețu a enumerat câteva motive legate de lentoarea accesării banilor europeni în Romania: "Birocrația, legislația suplimentară pentru fonduri, blocarea multor proiecte în justiție, lipsa experților competenți la toate nivelurile".

Corina Crețu a precizat că săptămâna viitoare în Comisia Europeană se vor discuta noile măsuri pentru bugetul 2021-2027 privind legătura dintre alocarea fondurilor nerambursabile și respectarea principiilor statului de drept.