Salvați pensiile private: de ce este periculos să “amputezi” un sistem care investește în economia românească.În România sunt peste 7 milioane de participanți la fondurile de pensii private Pilon II, iar suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câștigul total din investiții a fost de peste 7 miliarde de lei. Astfel, peste un milion de participanți au mai mult de 10.000 de lei în cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei. Pilonul II a fost creat încă de la început drept o completare a venitului la pensionare. Începând cu anul 2030, sistemul public va putea oferi o pensie din ce în ce mai mică, odată cu creșterea numărului de pensionari față de salariați, potrivitContributors.ro

politicFoto: Hotnews

Gelozie constituțională. În cazul în care denunțul lui Ludovic Orban va avea urmări, va trebui să ne așteptăm ca toate disputele politice să se rezolve pe calea justiției.S-a remarcat repede că s-ar crea un precedent teribil. Nici n-au trecut trei zile și senatorul PNL, Florin Câțu, a spus că, dacă Guvernul va desființa pilonul II de pensii, va face o plângere penală împotriva membrilor Guvernului. Lăsăm acum deoparte faptul că nemulțumirile sale sunt justificate ca să vedem mai bine că, odată ce s-a deschis o cale, ea va fi urmată de fiecare dată. E un fel de a desființa complet democrația atâta câtă mai există. Procurorul va deveni un actor politic de prim plan care va decide în problemele cele mai delicate care țin de echilibrul constituțional, potrivitDeutsche Welle.

Cine sunt protectorii noului avocat al României la Curtea de Justiţie a UE. Lider PSD: „E un băiat extraordinar“. Meleşcanu a fost ignorat de Dăncilă. Noul agent guvernamental al României la Curtea de Justiţie a UE (CJUE), Costin Radu Canţăr, a fost şeful de cabinet al baronului PSD Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Radu Canţăr este unul dintre apropiaţii europarlamentarului PSD Victor Boştinaru, ba chiar i-a fost consilier. „Nu, nu mi-a fost consilier, dar este un băiat extraordinar, foarte bine pregătit. Îi cunosc familia, ne vedem de ficare dată când ajung în Dolj. Tatal său este un reputat ziarist în Craiova“, a spus Victor Boştinaru, potrivitAdevarul.ro

Sistemul Cooperării Naţionale în Ardeal: cum i-a cucerit Fidesz pe maghiarii din Transilvania. Ce înseamnă afirmaţia frecvent vehiculată că maghiarimea din Transilvania ar fi ajuns sub influenţa guvernului Ungariei? Ce efect are asupra strădaniilor de a obţine autonomia teritorială faptul că cetăţenia ungară se obţine relativ ușor? Acestea au fost subiectele primei părţi ale discuţiei de la masa rotundă, organizată de blogul de investigaţii din Transilvania, Átlátszó Erdély (Transilvania Transparentă). Proiectul Átlátszó Erdély vizează analiza expansiunii influenţei partidului Fidesz în rândul maghiarilor din Transilvania precum şi a consecinţelor acestui fenomen, implicând sociologi, politologi, analişti, specialişti în ştiinţele socio-politice, relateazaContributors.ro.

Primul politician care anunţă că depune plângere penală dacă Guvernul naţionalizează Pilonul II de pensii. Florin Cîţu a afirmat, luni, că dacă Guvernul decide să naţionalizeze Pilonul II de pensii va depune plângere penală, aceste declaraţii venind în contextul unui proiect de lege care prevede că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuţiile aferente Pilonului II vor fi suspendate. 685 vizualizări ieri, 10:35 Distribuie: "În cazul în care Liviu, Olguţa, Vasilica, Viorel şi Eugen vor naţionaliza banii din pilonul II de pensii, vă spun ce fac. Voi depune plângere penală împotriva găştii de mai sus pe care o voi semna personal şi vă aştept şi pe voi toţi să semnaţi alături de mine", a scris Florin Cîţu, pe Facebook, potrivitGandul.info.