Când am început să creez această poveste, am vrut să vorbesc în general despre condiția femeilor în vârstă, dar nu aveam o idee clară din ce unghi să privesc lucrurile. The Guardian a fotografiat tot ce înconjoară aceste centenare din regiunea Montérégie din Québec, Canada.

coco chanelFoto: Wikipedia

Am devenit interesată de eforturile pe care aceste femei le-au făcut sau nu, pentru a arăta bine și provocările cu care se confruntă la vârsta lor înaintată. Le-am întrebat despre tinerețe, îmbătrânire, feminism, sexualitate, farmec, aspect, dragoste și le-am aflat ritualurile de frumusețe, spune jurnalista Arianne Clément.

Vizita la Marie-Berthe Paquette a fost un spectacol de necrezut. Îi plăcea să fie centrul atenției și era dispusă să facă totul pentru a-și face publicul să izbucnească în râs. De fiecare dată când am vizitat-o, mi-a spus povești amuzante, a cântat și a dansat."

Eu personal mă găsesc frumoasă și, când nu, fac tot ce pot! Îmi place să-mi aranjez parul în mod elegant și să poarte rochii, bijuterii și alte accesorii. Întotdeauna am acordat multă atenție felului în care arăt. De fapt, eu sunt cunoscută sub numele de doamna la modă. " spune Marie-Berthe Paquette în vârstă de 105 de ani.

"Mă interesează mai mult astăzi frumusețea decât atunci când eram tânără. Îmi place să mă îmbrac bine, în rochii frumoase, simple și practice. Am pus în fondul de ten și ceva parfum dimineața, mă dau cu ruj după fiecare masă, și mă duc la coafor în fiecare săptămână. Sunt de asemenea atentă să nu mănânc alimente care sunt prea grase sau prea dulci. Obișnuiam să-mi placă coliere, dar nu le mai pot închide, așa că am renunțat. ", spune Solange Racine, o femeie în vârstă de 101 de ani din Granby, Québec.

Laureatul Saucier,o altă centenară, era foarte bolnavă și slabă, dar, în același timp, foarte liniștită și senină. Nu avea puterea să se miște sau să vorbească și chiar dacă era o femeie foarte elegantă, mă îndoiesc că îi păsa prea mult de felul în care arată. Dar, chiar dacă Saucier părea distantă de lumea fizică, fiica ei, Lise Provost, a continuat să se asigure că mama ei arăta bine: că unghiile și părul ei s-au terminat și avea bijuterii și ruj. Știa că acest lucru era important pentru ea și că dorea să o onoreze. Din moment ce nu mai puteau comunica verbal, aceste ritualuri erau calea lor de a rămâne împreună.

"Era foarte elegantă și competitivă. Ea era îndrăgostită de tatăl meu și cred că își făcea griji că nu era suficient de bună. Purta întotdeauna ruj roșu, tocuri înalte, cercei și cumpăra creme de întinerire ale doamnei Avon. Seara, ea se culcă înfășurată cu benzi de bumbac sub bărbie și se fixa deasupra capului, sperând să-și ridice și să-și înalțe bărbia și bărbia. " spune Lise Provost despre mama ei care a murit în 2016 la 101 de ani.

De fiecare dată se întâmpla un singur lucru: fiecare femeie pe care am fotografiat-o dorea să se aranjeze înainte pentru a se asigura că ar arăta bine în fotografiile mele. Așa, inițiativa mea a devenit o poveste despre frumusețe.