Președintele Klaus Iohannis a „somat” guvernul „să-și revină”, după apariția unui proiect de lege care vorbea despre suspendarea pentru șase luni a plăților la Pilonul II de pensii, afirmând că avem de-a face cu o „abordare” care este „deja la limita unei guvernări diletante foarte toxice”.

Foto:

„Așa nu se poate, e nevoie de o clarificare fermă, sper în sensul că PSD nu se atinge de acești bani”, a spus Iohannis, care a „somat” coaliția de guvernare „să clarifice o dată pentru totdeauna care e intenția lor legată de Pilonul II”.

Acesta a subliniat ca este vorba despre „bani privați, sunt banii oamenilor care contribuie” și „nu poți să te joci cu așa ceva”.

Klaus Iohannis a subliniat că a „observat cu multă, multă îngrijorare ce se întâmplă” si a notat că astfel de idei nu sunt noi, citând anul 2013, când tot un Guvern PSD, pe atunci condus de Victor Ponta, a luat în calcul naționalizarea Pilonului II de pensii, dar a renunțat după ce analizele au arătat ca are „un randament bun”.

Șeful statului a arătat că, în acest „ping-pong de declarații” pe această temă, „riscul cel mai mare e ca oamenii să piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta și gestiona sistemul de pensii”.

„Oamenii au început să plătească crezând ca vor beneficia de o pensie suplimentară. Dacă acum dupa câțiva ani cineva începe să schimbe legislația deja totul se duce de râpă„, a argumentat președintele, înainte de adăuga: „Nu se poate construi o arhitectură în domeniul pensiilor dacă din doi în doi ani cineva care întâmplător guvernează vine și pune sub semnul întrebării totul”.