Ministrul iranian de Externe a declarat, duminică, la o întâlnire cu Miguel Arias Canete, comisarul european însărcinat cu probleme de Mediu, că, după retragerea SUA, Uniunea Europeană nu face suficient pentru a menţine beneficiile Iranului în acordul nuclear internaţional semnat în 2015, notează News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit agenţiei IRNA, Mohammad Javad Zarif a afirmat la Teheran: "Odată cu retragerea Americii, aşteptările (iranienilor, n.r.) au crescut privind Uniunea Europeană pentru a menţine beneficiile câştigate de pe urma acordului, iar, în contextul actual, susţinerea politică europeană nu este suficientă".

După ce, pe 8 mai, preşedintele american Donald Trump a anunţat că va retrage Statele Unite din acord, liderii europeni au promis că vor încerca să sprijine Iranul, însă au recunoscut că nu va fi uşor.

"Trebuie să păstrăm această înţelegere pentru a nu fi nevoiţi să negociem un nou acord", a declarat Canete jurnaliştilor după două zile de întâlniri cu oficiali iranieni la Teheran. "Mesajul nostru este foarte clar. Este un acord nuclear care funcţionează", a adăugat el.

Sub acest acord, Teheranul a fost de acord să limiteze programul nuclear al Iranului în schimbul reducerii sancţiunilor dinspre Vest.