Rafael Nadal și Alexander Zverev au oferit la Roma o finală greu de uitat, un meci desfășurat parcă după un scenariu de la Hollywood: cu doi luptători care au trecut de la agonie la extaz de la un set la altul și cu o ploaie care a adus de la vestiare parcă un Nadal reinventat. După 6-1 pentru Rafa, "Sascha" a răspuns în oglindă (6-1), iar decisivul l-a început mai bine (a făcut rapid break-ul). Ploaia a jucat un rol foarte important: la 3-2 pentru Zverev meciul a fost întrerupt, iar de la cabine a venit un alt Nadal: nu a mai cedat niciun game (6-3), iar victoria de duminică i-a adus titlul cu numărul opt de la Foro Italico.

Rafael Nadal, invingator la RomaFoto: internazionalibnlditalia.com

Deși a început finala de la Foro Italico pierzându-și serviciul, Nadal a continuat într-o manieră de mare campion: a venit precum un "tăvălug" peste adversar, iar setul i-a revenit cu 6-1. Topspin extrem, passing-uri ucigătoare, deplasare incredibilă și backhand-uri care au "desenat" perfect în cross. Spectatorii se gândeau deja că au plătit scump tichetul de intrare pentru a vedea o finală mult prea scurtă.

Pauza dintre seturi a adus însă un alt Zverev: germanul a servit mult prea bine chiar și pentru Nadal (uneori aveai senzația că meciul se joacă pe hard la cum se duceau serviciile lui Alexander), a lovit năprasnic cu dreapta de câte ori a avut ocazia, iar lovitura cu care l-a surprins pe Rafa a fost reverul: germanul a reușit să lovească la un nivel mult prea înalt pentru defensiva lui Nadal (și dacă nici Nadal nu excelează în apărare pe zgură...)

"Sascha" a câștigat manșa a doua fix cu scorul cu care pierduse primul set (6-1).

Lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici în decisiv: seria perfectă a germanului a continuat, iar Zverev a început manșa cu un break. Deși a învârtit mingea cu forehand-ul său celebru, Nadal nu a avut succesul de odinioară, reverul lui Zverev fiind antidotul perfect pentru topspinul spaniolului.

La 3-2 (cu break) în favoarea germanului, meciul a fost întrerupt zeci de minute din cauza ploii. A fost momentul decisiv până la urmă, de la cabine ieșind parcă alți "actori". Seria bună a lui Alexander a fost oprită de vreme, iar Nadal și-a arătat experiența superioară la revenirea pe teren.

Rafa a dictat ritmul, a fost solid pe backhand și l-a destabilizat pe adversar cu forehandul său năprasnic. Vizibil afectat după ce și-a pierdut serviciul iar Nadal a egalat la trei, "Sascha" nu și-a mai revenit, iar spaniolul a știut ca nimeni altul cum să profite de momentul favorabil.

Ibericul a câștigat patru game-uri la rând și a "pus mâna" pe cel de-al optulea titlu de la Foro Italico.

Nadal s-a impus la Roma în anii 2018, 2013, 2012, 2010, 2009, 2007, 2006 și 2005.

Rafa Nadal și bucuria victoriei:

Clasamentul titlurilor Masters:

1 Rafael Nadal 32

2 Novak Djokovic 30

3 Roger Federer 27

4 Andre Agassi 17

5 Andy Murray 14 etc.

Trofeul de la Roma pe geanta lui Rafa Nadal:

Ultimul punct al finalei Nadal vs Zverev:

Rezumatul partidei Nadal vs Zverev: