Principalul partid al opoziției din Macedonia, VMRO-DPMNE, a declarat că este împotriva schimbării numelui fostei republici iugoslave în "Republica Ilinden Macedonia", relatează Mediafax citând Reuters.

MacedoniaFoto: Wikipedia

Premierul Zoran Zaev și omologul său grec Alexis Tsipras au discutat despre această propunere în cadrul summitului între statele membre UE și statele din vestul Balcanilor.

Cu toate acestea, Zaev are nevoie de susținerea formațiunii politice VMRO-DPNE pentru a putea schimba denumirea statului.

"VMRO-DPNE nu va susține o schimbare adusă Constituției în scopul de a schimba numele țării", a declarat președintele partidului, Hristijan Mickoski, în urma unei discuții cu Zaev.

În Grecia, Tsipras nu a reușit să obțină susținerea partidelor de opoziție.

Aliații săi din formațiunea politică Grecii Independenți au afirmat în repetate rânduri că nu vor susține nicio denumire care are în componență termenul de "Macedonia", în timp ce membrii partidului de opoziție Noua Democrație a declarat că numele este "inacceptabil".

Skopje și Atena au fost de acord anul acesta să intensifice negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană și NATO. Grecia, care deține drept de veto în ceea ce privește admiterea în ambele organizații, consideră că denumirea fostului stat iugoslav reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă același nume.