Președintele Franței, Emmanuel Macron, a pledat la Sofia pentru întărirea dialogului strategic cu Balcanii de Vest, dar a reiterat că procesul de extindere ar trebui să continue abia după ce se implementează reformele interne în Uniunea Europeană, potrivit Rador.

emmanuel macronFoto: YouTube

"Nu sunt de acord cu primirea de noi state membre înainte de implementarea unei reforme adevărate și durabile, care va îmbunătăți substanțial funcționarea UE" – a transmis Macron, adăugând că în același timp pledează pentru "ancorarea" Balcanilor în UE. Macron a subliniat că o nouă extindere trebuie privită cu multă "precauție și strictețe".

"Există discuții în curs de desfășurare, care trebuie continuate. Trebuie acordat ajutor tuturor statelor care implementează reforme și care avansează spre UE. Aceasta este alegerea mea strategică, dar nu sunt de acord cu o nouă extindere înainte de reformarea UE" – a declarat Macron, adăugând că ultimii 15 ani au arătat "vulnerabilitățile Europei" la fiecare extindere.

"Consider că nu aducem niciun serviciu statelor candidate și nici nouă dacă avem un mecanism cu reglementări insuficiente" – a declarat Macron, adăugând că pledează pentru întărirea dialogului strategic cu Balcanii de Vest și perspectiva europeană care va urma după implementarea reformelor, dar fără ipocrizie și scurtături.