Propunerea financiară pentru Balcani, potrivit căreia UE să finanţeze construirea infrastructurii în regiune cu 10 miliarde de euro, a fost dezbătută la summitul UE - Balcanii de Vest, care are loc la Sofia, a anunţat preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, potrivit 24 Chasa, citata de Rador.

Antonio TajaniFoto: Parlamentul European

După reuniune trebuie să fie dat publicităţii Programul Sofiei pentru Balcanii de Vest, în care să fie incluse toate proiectele de infrastructură, cu termene şi finanţare. Conform calculelor preliminare, toate proiectele se ridică la 30 de miliarde de euro.

O parte din finanţare se va face prin bugetul european, iar o altă parte - prin împrumuturi de la Banca Mondială, BEI şi BERD. Împrumuturile ar urma să fie restituite din taxele de folosire a infrastructurii, precum taxele Toll pentru autostrăzi, a explicat, cu o zi înainte, premierul bulgar, Boiko Borisov.

"Am făcut o propunere pentru o finanţare europeană de 10 miliarde de euro pentru construirea de autostrăzi, trasee feroviare şi energetice, pentru construirea unei infrastructuri digitale în regiune, a explicat Tajani. Liderii europeni au pus şi alte două probleme în faţa statelor din Balcani. Prima problemă este reducerea migraţiei, a spus Tajani. Cea de-a două e legată de respingerea jihadiştilor care se întroc din locurile lor natale din Siria şi Irak. Această problemă e în principal pentru Kosovo, însă nu doar acolo, a explicat Tajani. Ca punct în care se adună jihadiştii el a menţionat Bosnia şi Herţegovina."Noi susţinem islamul moderat din Bosnia şi Herţegovina, însă în ţară intră şi mulţi jihadişti radicali", a explicat Tajani.

Şeful Parlamentului Europena crede că Serbia şi Muntenegru vor adera la UE până la sfârşitul anului 2025, a explicat el. Această poziţie a fost exprimată şi în cadrul discuţiilor cu preşedintele Vucic. "Trebuie, însă, să se respecte în totalitate regulile", a subliniat Tajani. Până la sfârşitul anului, însă, ar fi posibil ca Macedonia şi Albania să primească o dată de începere a negocierilor de aderare.