​Două treimi din populația globului va trăi în orașe până în 2050. India va depăși China în ceea ce privește dezvoltarea urbană, iar Delhi va fi cea mai mare metropolă, depășind astfel Tokyo, potrivit unui raport ONU, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dezvoltarea urbană va fi accelerată în India, China și Nigeria, pe măsură ce așezările rurale intră în declin, iar Delhi va deveni cea mai mare metropolă, surclasând Tokyo în 2028. La nivel global, populația din mediul rural va cunoaște un declin accentuat până în 2050, potrivit raportului dat publicității de ONU.

În prezent, Tokyo este cea mai mare metropolă cu o populație de 37 milioane de locuitori, urmat de Delhi cu 29 de milioane, Shanghai cu 26, Mexico City 26 și Sao Paulo cu câte 22 de milioane de locuitori. În top mai figurează Cairo, Mumbai, Beijing și Dhaka care au în jur de 20 de milioane de locuitori.

Până în 2028, Delhi va surclasa Tokyo, iar India va depăși China. În jur de 55% din populația lumii trăiește în mediul urban, procentul urmând să ajungă la 68% până în 2050.

Numărul marilor metropole va crește și el. Astfel, dacă în 1990, erau 10 astfel de mari orașe cu o populație de peste 10 milioane de locuitori, în prezent sunt 33, iar numărul lor va ajunge la 43 până în 2030, majoritatea în țările dezvoltate.

Pe de altă parte, potrivit sursei citate, există și câteva orașe care au cunoscut un declin, acestea fiind plasate în Japonia și Coreea de Sud. Raportul menționează și câteva orașe din Europa de Est situate în Polonia, România, Rusia și Ucraina care au pierdut populație în ultimele decenii.