CSM renunță la pragul de 50.000 de euro până la care abuzul în serviciu, pentru cei care nu sunt funcționari publici, nu era pedepsit / Acum se propune reducerea la jumătate a pedepselor pentru plata prejudiciului - Hotnews Mobile
1 € 4,7559 1 USD 4,1941vineri 22 feb 2019

CSM renunță la pragul de 50.000 de euro până la care abuzul în serviciu, pentru cei care nu sunt funcționari publici, nu era pedepsit / Acum se propune reducerea la jumătate a pedepselor pentru plata prejudiciului

de R.M. Miercuri, 16 mai 2018, 19:21
- a A+
Imagine
Consiliul Superior al Magistraturii a decis să renunțe la pragul de 50.000 de euro pănâ la care abuzul în serviciu și alte infracțiuni de serviciu comise de alte persoane, și nu de funcționarii publici, să fie considerate infracțiuni, propunând în schimb o reducere la jumătate a pedepselor, în cazul acoperii integrale a prejudiciului."Reţinând că propunerea Consiliului Superior al Magistraturii vizând modificarea articolului 308 din Codul Penal a fost interpretată într-un sens contrar celui urmărit, iar discursul public a valorificat-o ca potenţială sursă pentru modificarea conţinutului infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de către funcţionarii publici, ipoteză pe care Consiliul o respinge în mod categoric, incriminarea sa fiind pe deplin justificată, în şedinţa Comisiei nr.1 - Legislaţie şi cooperare interinstituţională de azi, 16 mai 2018, a fost reevaluat conţinutul propunerii de text pentru a întări scopul urmărit iniţial - recuperarea prioritară a prejudiciului în cazul infracţiunilor săvârşite exclusiv în mediul privat.

Consiliul Superior al Magistraturii respinge în mod categoric distorsionarea opiniilor exprimate de acesta în exercitarea rolului său constituţional, în cadrul dezbaterilor publice de către persoane din întreg spectrul politic"
, se arată în comunicatul CSM.

Concret, Comisia "Legislație și cooperare internațională" a CSM "a revăzut propunerile referitoare la modificarea art 308 din Codul penal și a apreciat, în unanimitate, că textul ar trebui să vizeze doar introducerea unei cauze de reducere a pedepsei, în ipoteza acoperirii prejudiciului, pentru infracțiunile prevăzute la art 295, 297-300 din Codul Penal".

De această cauză de reducere a pedepselor vor beneficia "toți cei care au comis sau au participat la săvârșirea faptei, indiferent cine a achitat prejudiciul provocat", potrivit noii propuneri a CSM.

Care sunt noile propuneri:

"Art 308 - Infracțiuni de corupție și de serviciu comise de alte persoane:
  • (1) Dispozițiile art 289-292, 295, 297-300 și art 304 privitoare la funcționarii publici se aplică în mod corespunzător și faptelor săvârșite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără remunerație, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice prevăzute la art 175 alin (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
  • (2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime
  • (3) Dacă infracțiunile prevăzute la art. 295 și art 297-300 au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, limitele prevăzute la alin (2) se reduc la jumătate
  • (4) Dispozițiile alin (3) se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin (1), indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceștia"
Noua propunere urmează să fie înaintată Comisiei speciale parlamentare pentru legislația din domeniul justiției.

2152 de afisari


Degeaba, tanti Marcu
alegzandru [utilizator], Miercuri, 16 mai 2018, 20:49
+8/10
Ati centrat deja, mingea a fost preluata de PSD, nu mai e cale de intors din pacate.

Aparatul lor de propaganda deja se pregateste sa discute stirea asta la greu, mereu cand vor aparea contestatari vor zice "CSM a sugerat asta prima data" si vor palavragi despre asta prezentand situatia din 100 de unghiuri, de se vor gasi cativa indobitociti sa iasa si in strada pentru a apara indreptarea acelor "neindreptatiti" pe care ii baga statul paralel in puscarie.

Nu cred ca ati actionat din prostie, ci cu buna stiinta, ati creat precedentul. Acum va retrageti in glorie, dar ati cedat si voi, ca si ICCJ care da achitari pe banda.

Ramanem tot mai putini, din pacate. Si in strada, si in culise.
astia sunt debili...
Foxcrawl.com [utilizator], Joi, 17 mai 2018, 0:49
+5/7
fac ce fac si tot la pragul ala se intorc. Partea buna e ca se impiedica de el, deocamdata. In Romania limita trebuie sa fie 0 (zero) pt ca e patria hotiei se pare.
inca 6 comentarii comenteaza