Cristian Tudor Popescu propune ca dreptul de vot să fie condiționat de absolvirea examenului de Bacalaureat. „Propun ca, odată cu dreptul de vot la 18 ani, fiecare cetățean să mai aibă o obligație: să-și ia bacalaureatul. Dacă nu-l prezintă, nu e nicio problemă. Rămâne cetățean cu aceleași drepturi, dar nu votează”, a declarat acesta, la Digi24. În opinia sa, bacalaureatul ar trebui să certifice nu numai cunoștințele unui cetățean, ci și maturitatea lui. Declarațiile au fost făcute într-o discuție pe tema proiectului de țară pe care ar trebui să-l aibă România de-acum încolo, potrivit televiziunii de știri.

Sondaj BacFoto: Hotnews

„Votul universal e foarte bun, câtă vreme înțelegem sensul cuvântului universal. Universal înseamnă să dea dreptul oricărui om capabil să voteze, să fie echipat, să fie în măsură să voteze, să-i dea dreptul să voteze. Nu e vorba de un vot cenzitar, pe baza averii. Propun ca, odată cu dreptul de vot la 18 ani, fiecare cetățean să mai aibă o obligație: să-și ia bacalaureatul. Dacă nu prezintă bacalaureatul luat, nu e niciun fel de problemă. Rămâne cetățean al acestei țări, cu aceleași drepturi, își poate vedea liniștit de viața lui, beneficiază de ce-i poate oferi statul, dar nu votează, dacă nu are bacalaureatul”, a spus CTP, citat pe site-ul Digi 24.

Acesta a reamintit că Bacalaureatul se numea în urmă cu câteva decenii „examenul de maturitate” și certifica „nu numai cunoștințele de matematică, română, istorie, biologie ale elevului, ci și maturitatea lui”.

În opinia sa, nu este vorba de „o negare a votului universal” și nici a egalității: „Au toți dreptul să dea bacalaureatul, să învețe. În România, învățământul e garantat de stat, e obligatoriu. Nu ești în situația de discriminare, în care niște oameni săraci nu pot să-și permită să-și dea copiii la școală”.

Cristian Tudor Popescu a adăugat că, în acest scenariu, examenul de bacalaureat ar trebui regândit, restructurat.