Creșterea activității în construcții și în comerțul cu amănuntul, o creștere moderată a numărului de salariați în construcții, comerț și servicii dar și scumpiri în construcții și comerț- acestea sunt în linii mari ale sondajului periodic realizat de Institutul Național în rândul a peste 8200 de manageri români. INS măsoară prin aceste sondaje percepţia managerilor cu privire la evoluția unor indicatori, calculând soldul conjunctural. Acesta NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS, ci reprezintă diferenţa dintre managerii optimiști și cei pesimiști.

HotNews.roFoto: Hotnews

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra tendinţă de creștere accentuată (sold conjunctural +45%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra scădere (sold conjunctural -24%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +30%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +8%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +18%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +21%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +7%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +23%).

Servicii

Conform estimărilor din luna aprilie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +7%).

Următoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):

  • până la ± 5% relativă stabilitate;
  • de la ± 6% până la ±15% creştere moderată, respectiv scădere moderată;
  • de la ±16% până la ± 40% creştere, respectiv scădere;
  • peste ±40% creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2253 agenţi economici), construcţiilor (1240), comerţului cu amănuntul (2207) şi serviciilor (2516). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.