O notă a SRI arată cum politicieni și magistrați care se pregăteau să pună mână pe DNA divulgau informații secrete spionului chinez Wang Yan, scrie Tolo.ro. Potrivit informațiilor obținute de sursa citată un dosar clasificat arată cum cazul ”Shanghai”, contractul Cupru Min și ”Grupul anti-DNA” au în comun rețeaua de agenți chinezi coordonată de Wang Yan. Wang Yan a plătit politicieni și polițiști care turnau pentru el, împotriva intereselor României și ale UE.

Wang YanFoto: Tolo.ro

Informația apare într-o notă a SRI, parte a dosarului clasificat 2170/1/2013, aflat la Înalta Curte. În acest dosar, un judecător de la ÎCCJ, un procuror și un șef de serviciu secret al poliției au fost condamnați definitiv în 2015 pentru ”furnizarea de informații”, dar nu s-a știut până azi că unul dintre beneficiari era chiar Wang Yan.

Aceste înalte autorități făceau parte dintr-un grup care dorea să pună mâna pe DNA și pe Parchetul General. Wang Yan conduce, de decenii, o rețea de spionaj chinezesc în România, o rețea cu conexiuni irezistibile, care merg de la pedofilie până la judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, precizează tolo.ro.

Lista completă a politicienilor și magistraților care apar în dosar:

  • Marian Petrache – politician PNL, actualmente șeful Consiliului Județean Ilfov
  • Georgeta Barbălată – judecătoare la ÎCCJ. George Bălan – procuror, vicepreședinte CSM
  • Marcel Sâmpetru – procuror, membru CSM și consilier al lui George Bălan
  • Mihai Vlad – şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov
  • Cristache Rădulescu – președintele CJ Ilfov în mandatul 2008-2012, membru PNL
  • Și, anonimizat, prezentat doar drept ”cetățean român de origine chineză”, Wang Yan

Unul dintre persoanjele centrale din dosare este fostul șef al Consiliului Județean Cristache Rădulescu, care a fost membru PDL și apoi PNL. Wang Yan a fost consilierul personal al acestuia. DNA și SRI vorbesc despre fapte care au dus la ”prejudicierea gravă a bugetului de stat şi al Comunităţii Europene şi prin acţiunile de influenţă exercitate asupra decizionalilor unor instituţii publice în favoarea unui cetăţean român de origine chineză, lider al unei grupări de criminalitate organizată transfrontalieră”.

De asemenea, Vlad Mihai, șef al SIPI Ilfov, ia mită ca să ofere informații secrete, susține DNA. Beneficiarul secretelor este cuplul Cristache Rădulescu – Wang Yan, dar chinezul nu este nominalizat în rechizitoriu. ”Acţiunile abuzive ale fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov Cristache Rădulescu, în interesul unui grup, afectează interesul public prin dezechilibre în dezvoltarea edilitară a judeţului şi degradarea structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice”.

Investigația realizată de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan,aici.