Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu atenționează într-un interviu acordat site-ului Ziare.com că președintele României este cel care decide, potrivit Constituției, mutarea unei misiuni diplomatice, așa că, dacă nu au existat nici consultările obligatorii cu partenerii europeni pe tema ambasadei din Israel și nici cu șeful statului, atunci s-a încălcat Constituția și cineva trebuie să răspundă cu funcția.

Cristian DiaconescuFoto: Agerpres

Chestiunea este deosebit de sensibilă pe plan internațional și afectează direct statul român, așa că Guvernul Dăncilă era obligat să se consulte cu partenerii din UE înainte de a lua o asemenea decizie, care are nevoie de "anumiți pași procedurali și constituționali" ca să fie "valabilă și legitimă", mai afirmă Cristian Diaconescu în interviul acordat Ziare.com, subliniind faptul că Guvernul PSD-ALDE trebuie să dea explicații cu privire la faptul că a hotărât să meargă "pe contrasensul abordării europene".

  • Ziare.com punctează și un alt aspect, respectiv faptul că ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu (ALDE), lipsește din țară (N.R. - conform site-ului MAE, Meleșcanu se află în Tunisia) și nu a fost prezent la ședința de guvern la care s-a adoptat memorandumul, acest lucru făcându-se în secret, departe de ochii presei.
  • Conform unor surse politice citate de Ziare.com, memorandumul a fost adoptat în ultima ședința de guvern, la care ministrul Meleșcanu nu a participat, și trecut apoi la documente confidențiale, el fiind semnat de un "secretar de stat apropiat lui Liviu Dragnea". În plus, documentul nu este nici la ora actuală public și, în ciuda solicitărilor către Biroul de presă al Guvernului, nu poate fi obținut.

Ce spune Cristian Diaconescu:

"Este o decizie politico-diplomatică pe care sper că a evaluat-o foarte bine Ministerul de Externe în momentul în care a propus-o. MAE ar fi trebuit să aibă consultări intense cu toți partenerii europeni. În urma acestor consultări, se pare că a ajuns la concluzia că trebuie să mergem pe contrasensul abordării europene, că este mai benefic pentru interesul României să se singularizeze din acest punct de vedere, astăzi, când vorbim.

În al doilea rând, constituțional vorbind, înființarea, desființarea și mutarea unei misiuni diplomatice sunt de competența președintelui - art. 91, alin.2 din Constituție.

Iar în al treilea rând, din punct de vedere al relațiilor diplomatice, mutarea sediului principal al ambasadei într-un oraș presupune cel puțin recunoașterea de facto a faptului că acel oraș este capitala statului de reședință. Deci, Guvernul Dăncilă a recunoscut Ierusalimul ca și capitală a statului Israel...

Ar fi interesant și unde își plasează viitorul sediu, în Ierusalimul de Est sau în Ierusalimul de Vest? E foarte grav."

Citește și:

Dăncilă nuanțează declarațiile privind mutarea ambasadei la Ierusalim: Nu este o decizie, este lansarea unei platforme de discuţii / Dragnea, în urmă cu o zi: Această decizie este luată

MAE: Relocarea Ambasadei României din Israel implică o consultare a tuturor actorilor relevanți, potrivit Constituției, dar și o coordonare cu partenerii strategici