​"Guvernul lucrează la un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018 pentru a forța astfel cele șapte milioane de participanți la fondurile de pensii private de pensii să opteze pentru sistemul public de pensii", au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Și senatorul PNL Florin Cîțu a declarat aseară la Digi24 că "Informația care circulă în prezent în acest sector este că se lucrează la un proiect de lege care va reduce contribuția virată către Pilonul II de la 3,75% (n.a din venitul brut) în prezent la 0, în partea a doua a acestui an".

Evolutia contributiilor virate la pilonul II de pensiiFoto: APAPR
  • "Guvernul pregătește "bomba nucleară" pentru Pilonul II și Bursa de la București: contribuții ZERO în a doua jumătate a anului, pentru a forța cei 7 milioane de participanți la fondurile private de pensii să se transfere înapoi la sistemul public de pensii. Guvernul vrea astfel să împuște doi iepuri deodată: face "economie" la buget de 800 milioane euro netransferând niciun leu în conturile oamenilor din Pilonul II de la 1 iulie și în acest fel îi convinge cu forța să revină la sistemul de pensii de stat, dând mesajul că oricum vrea să închidă definitiv Pilonul II.", au declarat joi pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Despre acest scenariu a vorbit aseară la Digi24 și senatorul PNL, Florin Cîțu:

  • "Vă spun care este informația care circulă în acest sector. În acest moment ceea ce știu oamenii că se lucrează este un proiect de lege care va duce acest transfer de la 3,75% la 0. Proiectul va spune că nu va mai fi obligatoriu să transferăm banii către pilonul II de pensii, deci va fi implicit 0. (..) Prima variantă cu care se lucrează astăzi este ca acel procent de transfer de la pilonul I la pilonul II să fie 0 în partea a doua a acestui an.
  • Acesta este primul lucru care se va întâmpla și este similar cu ce s-a întâmplat în Ungaria. (..)Asta ar însemna în primă fază că nu se va mai duce niciun ban la pilonul II de pensii. Apoi se va spune ca este opțional să te transferi, dacă vrei, către Pilonul II de pensii, dar poți să te transferi și invers către pilonul I și apoi apar variante.", a declarat aseară, în emisiunea Jurnalul de seară de la Digi24, senatorul PNL Florin Cîțu.

Acesta i-a răspuns astfel redactorului șef al Digi24, Cosmin Prelipceanu, care a semnalat că în cadrul audierilor recente din Parlament "a apărut informația suplimentară, conform căreia opțiunea se va face pentru rămânerea la Pilonul II și că automat se va face trecerea la Pilonul I."

Întrebat de redactorul șef al Digi24 cum se va face transferul contribuției, Florin Cîțu a declarat:

  • "Aici este problema. Banii sunt investiți în obligațiuni de stat și acțiuni pe piață. Când vreau să mă transfer către Pilonul I, asta înseamnă că vom avea o volatilitate imediata pe piață."

Notă: Dialogul este disponibil în înregistrarea emisiunii Jurnalul de Seară de la Digi24 în intervalul: 1:33:34 - 1:35:35.

  • HotNews.ro a solicitat puncte de vedere de la Ministerul Muncii și ASF în legătură cu aceste informații și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

Analiștii financiari membri ai CFA România au atenționat în urmă cu o zi că "în cazul în care contribuțiile viitoare la pilonul II ar fi direcționate către bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piața de capital"

"Peste nouă miliarde de euro s-au strâns în conturile fondurilor de pensii private obligatorii din România. Peste 60% din aceste sume finanțează deficitul bugetar sau datoria publică deoarece sunt investite în obligațiuni emise de statul român, iar 20% din aceste sume asigură lichiditatea pieței de capital de la București. În cazul în care contribuțiile viitoare la pilonul II ar fi direcționate către bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piața de capital.", a atenționat miercuri Asociația analistilor financiari CFA Romania.

În 12 aprilie, premierul Viorica Dăncilă a anunțat pregătirea unui „cadru nou” pentru Pilonul II de pensii, afirmând că „nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la pilonul II de pensii”.

Ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la Pilonul II de pensii”, a spus Dăncilă.

Premierul a anunțat tot atunci formarea unei „echipe” care va discuta cu administratorii de pensii private și cu reprezentanții beneficiarilor „pentru a crea un cadru nou, european”.

Vezi si: Pilonul II de pensii- vom alege modelul maghiar sau pe cel polonez?