Aproximativ 30 de studenți și de profesori au protestat marți, 17 aprilie, în fața Ministerului Educației, față de modalitatea prin care autoritatea a împărțit locurile bugetate în universități. Doar 9 universități, dintr-un total de 56, pierd locuri finanțate de la bugetul de stat, conform repartizării preliminare a granturilor. Într-o conferință de presă, ministrul Valentin Popa a declarat că decizia a fost de a aloca preponderent locuri universităților tehnice, pentru că în domeniul știintelor socio-umane “avem cel mai mare procent de absolvenți din Europa”. Oficialul nu a prezentat, însă, algoritmul pe baza căruia a făcut aceste alocări.

Protest al studentilor la Ministerul educatieiFoto: Hotnews

Ministrul “nu și-a fundamentat în niciun fel, concret, cu calcule matematice, modul în care a împărțit aceste locuri. A fost pur și simplu din pixul ministrului”, a declarat Marius Diaconescu, conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București, prezent la protest.

Un alt protestatar, de la Facultatea de Filosofie a Universității din București, a declarat că problema ține de criteriile pe baza cărora se alocă resursele și că susține "o finanțare echitabilă, care ține cont de ierahizarea calitativă între universități".

O altă protestatară, tot de la Facultatea de Filosofie, a afirmat că "modul de alocare este unul netransparent. Nu există un criteriu și răspunsul Ministerului a fost unul care a vizat în principal Universitatea din București, a ridicat suspiciuni cu privire la Gradul ridicat de încredere. Deci nu văd niciun motiv fundamentat pentru cercetare și pentru educație pentru care a fost făcută această alocare. În acest moment, ar trebui să se rediscute modul în care s-a stabilit alocarea bugetului către universități și apoi demisia."

Ministrul Educației, Valentin Popa, a coborât printre protestatari și i-a invitat pe aceștia în sediul Ministerului să discute. La ieșirea de la întâlnirea cu ministrul, Claudiu Crăciun, lector în cadrul SNSPA, a declarat: "Vom continua să protestăm pentru că disponibilitatea dânsului de a schimba ceva din decizia iniţială pur şi simplu nu există. (...) Din nefericire, dânsul nu a părut disponibil să facă nicio schimbare. I-am solicitat public să pună pe site-ul ministerului datele pe baza cărora a creat alocările şi a tăiat locurile de la cele mai importante universităţi. Domnul ministru a refuzat şi a spus că sunt datele dânsului şi că nu este obligat să ni le transmită. Dânsul lucrează cu datele dânsului, nu cu datele transmise de universităţi, care sunt publice. La acest moment, nu putem să verificăm calculele făcute de domnul ministru, nu putem să spunem dacă sunt corecte sau nu. L-am mai întrebat dacă are disponibilitatea de a reveni asupra deciziei de a tăia respectivele locuri. Dânsul a spus că au fost foarte bine fundamentate şi că îi pare rău că nu a mers şi mai departe. (...) Atitudinea dânsului nu a fost cea pe care o aşteptam", transmite Agerpres.