​​VIDEO Un grup de manifestanţi antiamericani a încercat să dea jos de pe postament statuia lui Truman din Atena - Hotnews Mobile
1 € 4,6606 1 USD 3,7886luni 23 apr 2018

​​VIDEO Un grup de manifestanţi antiamericani a încercat să dea jos de pe postament statuia lui Truman din Atena

de V.M. Luni, 16 aprilie 2018, 23:49
- a A+
Imagine
Statuia celui de-al 33-lea preşedinte american, Harry Truman, din Atena a fost ţinta unui atac al unui grup de tineri manifestanţi, apropiat de partidul comunist grec KKE, care a protestat împotriva recentelor lovituri occidentale împotriva Siriei, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres .În timp ce aproape 700 de persoane, potrivit poliţiei, mărşăluiau în centrul Atenei, scandând sloganuri antiamericane şi îndreptându-se spre ambasada SUA, un grup de 50 de tineri a ieşit din rând şi au încercat să dea jos cu o funie statuia lui Truman de pe postament, situată în apropiere de centrul oraşului. În incident a fost implicat grupul de studenţi Mas, apropiat de KKE.

Scutierii au intervenit imediat pentru a-i dispersa pe protestatari, recurgând la gaze lacrimogene.Ridicată în anii 1960 în cartierul Pangrati, la mai puţin de un kilometru de parlament, statuia lui Harry Truman a devenit ţinta simbolică a sentimentului antiamerican în Grecia, a cărui recrudescenţă s-a produs mai ales după lovitura de stat a coloneilor în 1967, întrucât se consideră că a fost susţinută de CIA, amintește Agerpres.

Statuia a fost vandalizată în repetate rânduri în cadrul unor manifestaţii şi a fost atacată de cel puţin două ori cu bombe.

În 1997 a fost din nou vandalizată, dar a fost restaurată doi ani mai târziu, înaintea vizitei preşedintelui american de atunci, Bill Clinton, care a prezentat la Atena scuzele ţării sale pentru ingerinţa americană în politica greacă.

Sâmbătă, aproximativ 800 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat la Atena la apelul KKE, la câteva ore după anunţarea loviturilor aeriene executate de către SUA, Franţa şi Marea Britanie împotriva Siriei, decise în urma presupusului atac cu arme chimice la Douma, în apropiere de Damasc, la 7 aprilie, atac atribuit de către Occident regimului sirian.
977 de afisari


Atat ii duce capul
mitg [utilizator], Marţi, 17 aprilie 2018, 0:41
+5/9
Comunistii greci ar trebui sa vina sa-i spele statuia, ca daca nu era el, partizanii comunisti greci din perioada post-razboi (pana in 1949) ar fi fost executati. Cu Truman s-a ajuns la pace intre cele doua parti.
Vlady The Chemical replace Him?
un domn [utilizator], Marţi, 17 aprilie 2018, 0:11
+2/4
Aaa..inca nu se poate deoarece INCA este Viu
inca 2 comentarii comenteaza