Polonia: Parlamentul amendează ușor controversatele reforme ale Justiției / O cosmetizare fictivă, denunță opoziția și Curtea Supremă - Hotnews Mobile
1 € 4,7383 1 USD 4,2016duminică 17 feb 2019

Polonia: Parlamentul amendează ușor controversatele reforme ale Justiției / O cosmetizare fictivă, denunță opoziția și Curtea Supremă

de R.M. Luni, 16 aprilie 2018, 21:23
- a A+
Imagine
Senatul polonez, dominat de conservatori, a adoptat luni amendamente care modifică ușor controversatele reforme ale Justiției care au provocat reacția fermă a Comisiei Europene, modificări denunțate însă de opoziție și de Curtea supremă drept "cosmetice" și "fictive", scrie AFP.Modificările, adoptate deja săptămâna trecută de camera inferioară a Parlamentului, privesc legea pentru Consiliul național al magistraturii (KRS), cea pentru tribunalele de drept comun și cea pentru Curtea Supremă.

Unul dintre amendamentele vizate limitează puterea ministrului Justiției de a demite un președinte sau un vicepreședinte de tribunal. O demitere va putea fi făcută doar după solicitarea unui aviz de la colegiul tribunalului (organ ales de judecători) și de șa Consiliul național al magistraturii.

Opoziția subliniază însă că noul KRS conține judecători apropiați ministrului Justiției.

Un alt amendament autorizează aceeași vârstă de pensionare - 65 de ani - pentru ambele sexe, față de 65 pentru bărbați și 60 pentru femei, permițând pensionarea la 60 de ani pentru femei, dacă acestea o doresc.

Curtea Supremă a criticat însă modificările promovate de conservatori. "Trebuie din nefericire să constatăm că schimbările propuse au un caracter fictiv, cosmetic", a arătat Curtea, într-un comunicat.

Potrivit Curții, majoritatea prevederilor legale "cele mai controversate din punct de vedere ale statului de drept, criticate de organismele internaționale, rămân neschimbate".
1055 de afisari


Nice clickbait
TheBorg [utilizator], Luni, 16 aprilie 2018, 21:38
+1/1
"Parlamentul polonez", nu "Parlamentul".

Altfel, avand in vedere ca titlul nu contine nicio alta referire la Polonia, orice persoana care il citeste se va gandi la Romania, nu la Polonia.
stimabili jurnalisti
boogiewoogie [utilizator], Luni, 16 aprilie 2018, 22:06
+1/1
puneti fratilor si voi la articol un prefix numele tarii sau "Stiri externe" ca e aiurea sa citim astfel de titluri si dupa ce dam click sa vedem ca vorbiti de altceva...
inca 3 comentarii comenteaza