Fostul director FBI James Comey avertizează că dacă preşedintele Donald Trump încearcă vreodată să-l demită pe procurorul special Robert Mueller, va fi "cel mai grav atac asupra statului de drept" al preşedintelui şi apreciază că "este posibil" ca ruşii să aibă informaţii compromiţătoare despre liderul de la Casa Albă, relatează News.ro citand CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comey a apreciat de asemenea că Trump "este inapt moral să fie preşedinte" şi că există "cu siguranţă vreo probă a unei obstrucţionări a justiţiei" de către preşedinte.

El a făcut aceste declaraţii într-un amplu interviu acordat în exclusivitate lui George Stephanopoulos de la ABC News, primul de când a fost destituit brutal de şeful statului american în mai 2017.

Fostul director FBI se pregătelte totodată să-şi promoveze o nouă carte, "A Higher Loyalty."

Întrebat de Stephanopoulos ce ar ”însemna dacă preşedintele Trump încearcă să-l destituie pe Robert Mueller”, Comey a răspuns că ”va declanşa, sper, alarma că acesta este cel mai grav atac de până acum asupra statului de drept”.

"Ar fi ceva mai important decât orice dispute normale politice. Va fi o ruşine eternă a politicienilor dacă vor fi incapabili să vadă la acest nivel înalt şi să-l protejeze", a apreciat el

Mueller anchetează cu privire la amestecul rus în alegerile americane din 2016 şi orice eventuale legături între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia. Preşedintele a denunţat în repetate rânduri o "vânătoare de vrăjiroare" şi a respins orice complicitate. Moscova a dezminţit orice implicare în alegerile americane.

Stephanopoulos l-a întrebat pe Comey dacă crede că Trump a fost compromis de ruşi.

"Cred că este posibil, nu ştiu", a răspuns foştul director al FBI.

"Mi-aş dori să nu o spun, însă acesta este adevărul. Mi s-a părut mereu şi încă mi se mai pare improbabil. Aş fi putut să o spun sigur despre orice alt preşedinte cu care am lucrat, dar 9în cazul lui Trump) nu pot, este imposibil", a adăugat el.

Comey a revenit asupra acestei declaraţii într-un interviu publicat luni dimineaţa în USA Today.

"Există o posibilitate nenulă ca ruşii să aibă ceva, vreo influenţă asupra sa care să fie ancorată în experienţa sa personală, iar eu nu ştiu dacă este treaba cu ceea ce s-a întâmplat într-o cameră de hotel din Moscova ori finanţe sau altceva", a declarat el.

În interviul acordat ABC News, Comey face un portret foarte sumbru al şefului statului american, pe care-l prezintă ca pe un mincinos care-i "murdăreşte pe toţi cei care sunt în jurul lui".

"Eu nu cred în aceste poveşti potrivit cărora ar fi deficient mental sau în primele stadii ale demenţei", a declarat Comey. "Eu nu cred că el este inapt medical. Eu cred că el este inapt moral să fie preşedinte".

"Preşedintele nostru trebuie să încarneze respectul faţă de valori care se află în inima ţării noastre. Cea mai importantă (dintre aceste valori) este adevărul. Acest preşedinte nu este capabil să o facă", a apreciat Comey.

"Problema cu acest preşedinte este că el îi murdăreşte pe cei care sunt în jurul lui", a mai apreciat fostul şef al FBI. "Iar întrebarea este (...) ce nivel de murdărire te face până la urmă inapt să-ţi realizezi obiectivul de a proteja ţare şi a o servi".

Comey acumulează nemulţumiri faţă de Trump. "O persoană care vorbeşte despre femei şi le tratează ca pe nişte bucăţi de carne, care minte în permanenţă despre lucruri importante şi despre lucruri mărunte şi insistă ca poporul american să creadă, această persoană nu este aptă să fie preşedintele Statelor Unite din motive morale", a spus el.

Însă fostul director FBI a declarat că nu-şi doreşte să-l vadă pe Trump acuzat în vederea destituirii.

Întrebat de Stephanopoulos dacă el consideră că Trump ar trebui să fie inculpat în vederea destituirii, Comey a răspuns "sper că nu, pentru că inculparea şi destituirea lui Donald Trump din funcţie i-ar deconecta pe americani".

"Oamenii din ţara asta au nevoie să ia atitudine, să se ducă în cabine de vot şi să-şi voteze valorile. (O procedură de) Impeachment ar scurtcircuita cumva acest lucru", a apreciat el.

  • "Vreo dovadă a obstrucţionarii justiției"

În acest interviu, Comey a reiterat că Trump i-a spus că se aşteptă la loialitate din partea sa şi şi că a exercitat presiuni asupra sa pentru a abandona o anchetă care-l viza pe Michael Flynn.

Fostul consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui a pledat vinovat de faptul că a minţit FBI, iar în prezent cooperează cu echipa procurorului special.

Întrebat dacă "Trump a obstrucţionat justiţia", fostul director FBI a răspuns "posibil, există cu siguranţă vreo dovadă de obstrucţionare a justiţiei".

Trump a dezminţit că i-a cerut fostul şef al poliţiei federale să oprească ancheta cu privire la Flynn şi a insistat că nu i-a cerut niciodată loialitatea.

Comey a declarat anul trecut într-o audiere în Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului că nu ştie dacă Trump a obstrucţionat justiţia. "Este treaba lui Bob Mueller săstabilească acest lucru", a adăugat el.

În cartea sa, el spune acelaşi lucru, şi anume că este sarcina anchetei lui Mueller să stabileascăacest lucru.

"Presupun că echipa lui Bob Mueller investighează dacă îndemnându-mă să opresc ancheta FBI cu privire la consilierul său pe probleme de securitate naţională şi demiţându-mă, preşedintele Trump a încercat să obstrucţioneze justiţia, care este o infracţiune federală", scrie el. "Este, cu siguranţă, posibil".

Într-un comunicat, preşedinta Comitetului Naţional Republican (RNC) Ronna McDaniel apreciază că James Comey "nu are nicio credibilitate" şi că "turneul său publicitar reafirmă faptul că loialitatea sa faţă de sine este importantă".