Bancpost România a cesionat credite în franci elvețieni către banca-mamă din Grecia (Eurobank Ergasias S.A.), potrivit notificărilor trimise de Bancpost clienților săi. Întrebați de către HotNews.ro cum le va fi afectată relația clienților români cu banca, oficialii băncii elene ne-au răspuns că Eurobank, în calitate de nou creditor, va înlocui Bancpost în procedurile în așteptare conexe, fără ca drepturile sau obligațiile care decurg din acordurile de credit să fie afectate de o astfel de înlocuire. ”Bancpost SA, în calitate de furnizor de servicii, va continua să administreze împrumuturile pentru și în numele Eurobank. Toate solicitările clienților vor fi primite și prelucrate de Bancpost în același mod în care au fost și până acum, în baza contractului de servicii Bancpost și Eurobank semnat”, se arată în răspunsul remis HotNews.ro. Vezi în text și poziția Băncii Transilvania.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebările transmise de HotNews în Grecia:

1. Ce se întâmplă din punct de vedere juridic cu procesele de dare în plată aflate în curs ale clienților Bancpost, ale căror obligații contractuale vor fi de acum către Eurobank Ergasias?

Răspunsul Eurobank: Eurobank, în calitate de nou creditor, va înlocui Bancpost în procedurile în așteptare conexe, fără ca drepturile sau obligațiile care decurg din acordurile de credit să fie afectate de o astfel de înlocuire. Bancpost SA, în calitate de furnizor de servicii, va continua să administreze împrumuturile pentru și în numele Eurobank. Toate solicitările clienților vor fi primite și prelucrate de Bancpost în același mod în care au fost și până acum, în baza contractului de servicii Bancpost și Eurobank semnat.

Legea aplicabilă contractului de credit rămâne aceeași, deoarece tranzacția nu afectează drepturile și obligațiile care decurg din contractul de creditare.

Toate acțiunile juridice vor continua conform programului, tranzacția nu afectează drepturile și obligațiile care decurg din Contractul de Credit.

2. Dat fiind numărul mare de procese pe rol între Bancpost și clienții acesteia cu credite în CHF, procese care au dus la suspendarea plății ratelor până la o decizie definitivă în justiție, ce schimbări va aduce această cesiune pentru acei clienți? Vor mai avea ratele suspendate sau vor trebui să plăteasca de la 1 iulie 2018 ratele (inclusiv ratele restante) către Eurobank Ergasias?

Răspunsul Eurobank: Nu putem comenta asupra procedurilor în curs sau asupra procedurilor în care obligațiile de plată ale clienților sunt suspendate. Tranzacția făcea parte din planul de reorganizare a grupului Eurobank și nu afectează termenii împrumuturilor subiacente și procedurile judiciare conexe. Eurobank și-a asumat toți termenii și condițiile împrumuturilor subiacente. Eurobank, în calitate de nou creditor, va înlocui Bancpost în procedurile în așteptare conexe fără ca drepturile sau obligațiile care decurg din acordurile de credit sau procedurile conexe în curs să fie afectate de o astfel de înlocuire.

3. Procesul preluarii Bancpost de catre Banca Transilvania a inclus si creantele clientilor cu rate in CHF care se afla in procese de dare in plata?

Răspunsul Eurobank: Nu putem să comentăm aupra procedurilor datio in solutum.

Întrebați și reprezentanții BT dacă integrarea Bancost se referă și la creditele denominate în CHF și dacă respectiovilor clienți li se va face o ofertă similară celei facute la achiziția Volksbank, reprezentanții BT ne-au transmis:

„Integrarea Bancpost în Grupul Financiar Banca Transilvania are şi o componentă de aproximativ 3.000 de credite în franci elvețieni. Inițiativa BT va viza aceste credite, iar detalii vor fi anunțate în cursul acestei luni. Varianta de conversie va ține cont de evoluția cursului francului elvețian din ultimii ani, având în vedere aprecierea leului față de CHF cu aproximativ 7% în mai 2015 – martie 2018.”

Reamintim că Banca Transilvania a devenit proprietarul pachetului majoritar de actiuni (99,15%) detinut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv al actiunilor detinute la ERB Retail Services IFN si ERB Leasing IFN. Odata cu finalizarea tranzactiei dintre Eurobank Group si BT începe integrarea acestor entitati in Grupul Financiar Banca Transilvania. Bancpost a fost achizitionata la 75% din valoarea activului net, pentru aproximativ 178,67 milioane euro. Pentru ERB Retail IFN, BT a platit 40,42 milioane euro (77% pretul de piata al actiunilor/valoarea contabila), iar pentru ERB Leasing IFN, 6,79 milioane euro (63% pretul de piata al actiunilor/valoarea contabila).

Cu peste 13% cota de piata, Banca Transilvania este a doua banca din Romania. BT are peste 2,2 milioane de clienti, circa 7.000 de angajati si aproape 500 de sedii. Este prima institutie bancara care a fost listata la Bursa de Valori Bucuresti si singurul brand bancar romanesc in clasamentul Brand Finance 500 Ranking 2018. Bancpost este pe locul 9 in topul bancilor, are aproape 3% din piata, peste 1 milion de clienti si 147 de sedii.