Dacă întreagă UE a rămas siderată de victoria atât de categorică a lui Viktor Orban, iată câteva păreri culese de pe forumurile ziarelor maghiare unde cetățenii maghiari obișnuiți explică de ce e important și bun coducatorul iubit:

Viktor OrbanFoto: Agerpres/EPA

1. Frică de imigranți. La vecinii noștri această chiar e o spaima majoră, chiar dacă Ungaria nu este decât o țară de tranzit. De ce? Cred că mai degrabă e de domeniul psihologiei decât de cel al analizei politice.

2. Atragerea investițiilor străine. Repet, spun aici doar ce cred oamenii simpli și nu vorbim pe cifre concrete. Ungaria ar fi atras cele mai multe investiții străine din regiune, dublu-triplu față de România. Paradoxal, cetățenii maghiari se raportează destul de mult la România.

3. Atragerea de fonduri europene. Vecinii noștri zic că banii au fost folosiți cu cap în infrastructură, iar lucrul asta se vede. Acum, știm și noi că ungurii au autostrăzi la care România doar visează.

4. Legat de punctul doi și trei, Orban se laudă că a scos țară din falimentul generat de guvernările socialiste, iar oamenii îl cred.

5. Naționalismul economic. Stimularea capitalului atohton prin credite avantajoase, o bună relație economică cu Rusia, expansiunea in regiune a companiilor simbol gen Mol, industria auto in dezvoltare, reptarierea rezervei de aur de la Londra etc.

6. Legea lustrației. Vechii comuniști au fost scoși treptat, treptat din Justiție, din Armată și din serviciile secrete. Realitatea nu e asta, dar omul simplu așa o simte.

7. Lupta anticorupție. A lichidat găștile de partid, pe mai marii oraselor și regiunilor- echivalentul baronilor noștri dacă vreți. Și aici lucrurile sunt departe de adevăr, Ungaria fiind percepută că o țară mai coruptă chiar decât România.

8. Securitatea cetățeanului, a orașelor, a cartierelor. Cetateanul maghiar se simte mult mai bine aparat de lege acum. E adevărat că argumentul acesta este mai rar folosit.

9. Este văzut că un adevărat naționalist care apară independența Ungariei și care a făcut foarte multe pentru comunitatile maghiare din România, Slovacia, Serbia etc. Iar toată treaba ar fi fost făcută fără a încarcă economic Ungaria. Mai exact, ungurii vor că frații lor din afară țării să aibă toate drepturile, dar să nu devină asistați sociali și să consume bani de la buget.

  • Lista poate fi completată. Adaugă informațiile tale legate de vecinii maghiari