Dan Grigorescu, șeful secției de chirurgie plastică și reconstructivă de la Spitalul Județean de Urgență din Brașov, scrie, pe pagina sa de Facebook, că "Nu mai au de trecut decât câteva zile până la explozia aproape atomică de frustrări și acuzații din sistemul de sănătate publică privind salariile nete care au scăzut multora, deși Guvernul le-a crescut tuturor. O himeră, ce mai..." Angajații din sistemul sanitar urmează să primească, pe 15 aprilie, primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Medici și asistenți medicali consultați de HotNews.ro susțin că veniturile lor nete urmează să scadă.

Protest in sistemul sanitar (arhiva)Foto: Agerpres

Postarea medicului Dan Grigorescu pe Facebook:

"Nu mai au de trecut decât câteva zile până la explozia aproape atomică de frustrări și acuzații din sistemul de sănătate publică privind salariile nete care au scăzut multora, deși Guvernul le-a crescut tuturor. O himeră, ce mai... (HIMÉRĂ, himere, s. f. - Închipuire fără temei, fantezie irealizabilă; iluzie, fantasmă - DEX)

Nu mai sunt decât câteva zile până când celor care se simt la adăpost de o astfel de „grozăvie” (adică medicii sau asistenții medicali) le vor fi mai mult decât evidente două adevăruri grave la modul absolut:

1. primul, că tot ceea ce au primit „în plus” nu e atât de mult pe cât se declamă în discursul guvernamental (asta pentru că nici lor nu li se dau decât drepturi „ciuntite”);

2 al doilea, că binele lor este clădit pe sacrificiul celorlalți membri ai echipei (infirmiere, brancardieri, farmaciști, biologi, chimiști, psihologi clinicieni, alături de care se vor regăsi chiar și anumite categorii de medici și asistenți medicali)!

În opinia mea, aceste nemulțumiri ale poporului din sănătatea publică (care vor avea legătură nu doar cu banii mai puțini primiți pentru aceeași muncă prestată, cât, mai ales, cu sentimentul că ești „prostit pe față”) vor determina proteste în cele mai diferite forme, cunoscute sau necunoscute, imaginabile sau neimaginabile.

Mai curând neimaginabile. Tot precum o himeră!

În acest caz, pentru conducători, himera se va întrupa din multele componente ale norodului sanitar, care sătul de minciuni, se va transforma în monstrul din mitologia antică greacă, cu cap de leu, cu corp de capră, cu aripi de pasăre de pradă și cu coadă de șarpe, și care va căpăta, în plus, o nouă caracteristică, născută din sentimentul de insuportabilitate socială: apetitul de guvernanți!

Și atunci să vedeți!"

Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar, adoptat în urmă cu două săptămâni de Guvern, stârnește mari nemulțumiri printre angajații din sănătate consultați de HotNews.ro. Cei mai afectați par să fie asistenții și infirmierii, care, potrivit estimărilor lor, ar urma să aibă scăderi salariale între 1.000 și 1.400 de lei în urma aplicării noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. În ceea ce îi privește pe medici, "oamenii sunt nemulțumiți, vor fi categorii care probabil vor pierde la venituri", iar "la unele spitale, va fi o creștere salarială de doar 50 de lei pentru următorii 4 ani", a declarat pentru HotNews.ro Iulian Pope, prim-vicepreședintele Sanitas. Liderul sindical acuză că aplicarea noii legi și a noilor sporuri creează "un întreg haos" în sistem.

Salariile medicilor și asistenților vor crește în luna martie cu procente cuprinse între 70% și 172%, față de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice, anunțase, pe 8 februarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă, la scurt timp după instalarea în funcție.

Ministrul Sănătății a dat asigurări, la acea vreme, că există bani cuprinși în buget pentru aceste majorări subtsanțiale, adaugând că "Principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile aproape la nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim și servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment nu mai există scuză."

Citește și: