Primul zbor direct, fără escală, al unui avion de pasageri între Australia şi Marea Britanie a plecat sâmbătă din Perth cu destinaţia Londra, scurtând la 17 ore faimoasa "Kangaroo Route", a anunţat compania australiană Qantas. Avionul a decolat la ora locală 19.00 (13.00, ora României) și a aterizat la Londra duminică dimineață.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 09.50 Cursa a aterizat la Londra dupa un zbor de 17 ore și șase minute. Aeronava a avut 230 de oameni la bord.

Zborul istoric a fost realizat cu o aeronavă de tip Boeing 787 Dreamliner, având la bord peste 200 de pasageri şi 16 membri ai echipajului, în frunte cu comandantul Lisa Norman.

"Pentru prima dată, Australia și Europa au o cursă aeriană directă. Este o mare realizare atât pentru Australia, cât și pentru întreaga industrie a aviației", a declarat Alan Joyce, directorul executiv al Qantas Group și pasager în zborul inaugural Perth - Londra. "Prima cursă aeriană între Sydney şi Londra, din 1947, a fost denumită 'Kangaroo Route' pentru că efectua șapte escale în patru zile. Acum, o putem realiza într-un singur 'salt'", a precizat CEO-ul Qantas, citat într-un comunicat de presă al companiei.

Cu o lungime de 14.498 de kilometri, noua legătură se clasează pe locul al treilea în funcţie de distanţa parcursă în timpul unui zbor comercial. În prezent, recordul în materie de zboruri comerciale este deţinut de cursa Doha-Auckland asigurată de Qatar Airways și realizată în 17 ore şi 40 de minute, pe o rută de 14.535 kilometri.

Este, însă, cel mai lung zbor efectuat până acum de un avion Dreamliner.

Această nouă legătură se înscrie într-un ambiţios proiect al Qantas de a creşte numărul zborurilor pe distanţe foarte lungi, inclusiv la un moment dat cele între coasta de est a Australiei şi Europa, intitulat "Project Sunrise".

Una din preocupările companiei aeriene australiene este să asigure confortul pasagerilor pentru un zbor atât de lung.

"Am lucrat cu Universitatea din Sydney și cu consilierul nostru, chef Neil Perry, pentru a crea un meniu care să ajute corpul să facă față mai ușor oboselii cauzate de schimbarea fusului orar și am ajustat timpii de servire a mesei pentru a încuraja somnul pe durata călătoriei", a precizat Alan Joyce.

Unii pasageri vor fi dotaţi cu aparate speciale care le vor permite cercetătorilor de la Universitatea din Sydney să strângă date cu privire la somnul, activitatea cerebrală, poziţie, ocupaţii, precum şi gradul lor de hidratare în timpul zborurilor.