Nivelul Dunării a atins, sâmbătă, la Galaţi, cota de 555 centimetri, în creştere cu 11 centimetri faţă de vineri şi cu numai cinci centimetri sub cota de atenţie de 560 centimetri, transmite Agerpres.

Potrivit şefului Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, Dorian Dumitru, hidrologii nu au prognozat, pentru Galaţi, o creştere a cotei pentru următoarele şapte zile, astfel încât să se depăşească cota de inundaţie de 600 centimetri, dar topirea accelerată a zăpezii depuse în ultimele zile în ţară şi ploile ''ar putea da peste cap matematica specialiştilor".

AFDJ Galaţi a emis un aviz către navigatori prin care acestora li se interzice să circule cu viteză pe sectorul românesc al Dunării.

''Toţi armatorii au obligaţia să instruiască comandanţii de nave şi convoaie aflate în marş astfel încât navigaţia să se desfăşoare cu viteză redusă, până la limita de navigabilitate, fiind interzisă producerea de valuri sau efecte de sucţiune în scopul protejării malurilor şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Totodată, navele aflate în staţionare au obligaţia de a lua măsuri sporite de siguranţă pentru evitarea producerii unor evenimente de navigaţie'', se arată în avizul AFDJ.

Dunărea a depăşit vineri, la Brăila, cu 10 cm cota de atenţieşi se îndreaptă către cota de inundaţie, situată la 610 cm.

Nivelul Dunării înregistrează, la Brăila, o cotă de 560 cm, în creştere cu 6 cm faţă de nivelul înregistrat joi, iar toate sectoarele de dig din Insula Mare a Brăilei, municipiului Brăila şi compartimentul trei al digului Călmăţui - Gropeni - Chiscani se află în faza a II-a de apărare, cu apa urcată la peste un metru din înălţimea taluzului.

Hidrologii au instituit Cod portocaliu pe Dunăre în intervalul 24 martie, ora 6,00 - 31 martie, ora 18,00, pe sectorul Hârşova - Brăila şi în Delta Dunării - judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea.