Donald Trump a lansat joi ofensiva comercială anunțată in mai multe rânduri, dar se marginește deocamdată la un avertisment, in locul unor măsuri imediate care să răspundă ”practicilor neloiale” ale gigantului asiatic, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Wikipedia

Trump a ținut sa precizeze ca vede în China o țară prietenă și a spus că are un „imens respect pentru președintele Xi„, insistînd asupra relației personale excelente cu liderul chinez.

Președintele american a semnat joi un ”memorandum care vizează agresiunea economică a Chinei„ si a evocat măsuri punitive impotriva importurilor chineze care ar putea ajunge la 60 de miliarde de dolari, în încercarea de a stopa „concurența neloială„ a Beijingului și furtul de proprietate intelectuală.

Administrația americană nu a fost foarte clară la ce se referă exact aceste sume - valoarea importurilor care vor fi taxate sau valoarea taxelor asupra acestor importuri - dar acest anunț ar putea conduce la un război comercial, in condițiile in care Beijingul a avertizat deja ca nu va rămâne cu „brațele încrucișate„.

Este vorba de a „compensa câștigurile obținute de chinezi pe baza practicilor comerciale neloiale„, a explicat un înalt responsabil de la Casa Albă.

Concret, președintele va „însărcina reprezentantul pentru comerț (USTR) să publice o listă de produse și taxe vizate„, a precizat Everett Eissenstat, directorul adjunct al consiliului economic național.

USTR, Robert Lighthizer, va fi de asemenea însărcinat sa recurgă la procesul de reglementare a conflictelor al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) pentru a ataca practicile discriminatorii în obținerea licențelor de către China".

Lighthizer a subliniat ca măsurile împotriva Chinei vor viza in mod special apărarea sectorului înaltelor tehnologii, care „este probabil partea cea mai importantă a economiei noastre„.

Statele Unite, a căror competitivitate depinde de capacitatea lor de a inova, a deschis in august 2017 o anchetă în contul articolului 301 al legislației lor comerciale privind încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Washingtonul este nemulțumit in mod special de sistemul impus de Beijing companiilor americane: pentru accesul la piața chineză, acestea sunt obligate sa împărtășească cu partenerii locali o parte a know-how-ului IT.

Anul trecut, SUA au înregistrat cu China un deficit, doar pentru schimburile comerciale - deci fara servicii - de 375,2 miliarde de dolari, in creștere cu 8,1% in cifre anualizate.