PrimăriaIași a semnat joi contractul de execuție pentru lucrările de consolidare și restaurare a Palatului Braunstein, o clădire monument istoric din centrul orașului, aflatăîn stare avansată de degradare. Valoarea contractului este de circa 14 milioane lei, bani de la bugetul local, iar lucrările trebuie terminate pânăîn 2020.

Palatul Braunstein - Iasi 1Foto: Primaria Iasi

Licitația pentru execuțialucrărilor de construire a fost câștigată de Asocierea Coimpredil Societa’ Cooperativă ARL – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL.

"Este un proiect carevizează reabilitarea unui monument istoric dinzonacentrală a orașului, chiar Piața Unirii din Iași. Este un monument reprezentativ, care apare camîn toate fotografiile cu zona centrală a orașului nostru. Reabilitarea costăîn jur de 14 milioane lei. Lucrările vor fi executate de o companie din Italia care s-a prezentat lalicitație. Acestea vor dura aproximativ 24 de luni, pânăîn 2020. Finanțarea este asigurată cu bani de la bugetul local", a declarat pentru HotNews.ro, Mihai Chirica, primarul orașuluiIași.

După finalizarea lucrărilorînclădirevafuncționa un centru cultural european, dar și o galerie de artă.

"Nu a fost foarte greu săluămdecizia de a restauraclădirea deoarece starea ei de degradare a fost și subiectul unor știrinaționalela ultimul cutremur, s-au desprins niștebucăți de pe fațadacare ar fi putut provoca victime. După finalizarea lucrărilor acolo vafuncționa un centru cultural european, vrem săadunămîntr-un singur loc toate centrele culturale europene, cel german, francez italian și British Council. O săfacem un alt birou de promovare turistică chiar la parterul acesteiclădiri, un spațiuexpozițional pentru artiștii plastici și un centru de pregătireîn domeniul limbilor străine", a mai spus Mihai Chirica.

Clădireaseaflăîn proprietatea PrimărieiIașidin anii 90 și a adăpostitlocuințe sociale. La parter se afla o galerie de artă. "Anul trecut i-am mutat pe toți de acolo și am sigilat clădireacăsă putem începelucrările", a mai spus primarul orașuluiIași.

Palatul Braunstein este un monument de arhitectură, construit la începutul secolului al XX-lea. Cupola palatului a fost inaugurată în 1915. De-a lungul timpului, clădirea a avut diverse funcțiuni, printre care hotel, bancă, sediu de partid. În perioada comunistă, clădirea a fost naționalizată, funcționând aici, pentru o perioadă, Magazinul Victoria, apartamentele de la etaj având destinație de locuințe sociale. După căderea comunismului în 1989, unele părți din clădire au fost retrocedate, ulterior fiind răscumpărate, clădirea ajungând astfel în proprietatea primăriei. Sursa: Wikipedia.

FOTOGALERIE Platul Braunstein/ Sursa: Primăria Iași