Orange si Vodafone, cei mai mari operatori locali de comunicatii mobile, au fost amendati cu cate 50.000 de lei de catre arbitrul telecom (ANCOM) pentru neincluderea in contractele incheiate cu utilizatorii serviciilor de roaming a clauzelor si politicilor aferente politicii de utilizare rezonabila aplicate acestor utilizatori pentru folosirea serviciilor de roaming in tarile din Spatiul Economic European (SEE), arata date furnizate catre HotNews.ro de autoritate. In plus, Vodafone a mai primit o amenda de 50.000 de lei pentru nereguli in aplicarea politicii de utilizare a serviciilor de roaming catre clientii care foloseau cartele preplatite.

Costurile roamingului de la 1 ianuarie 2018Foto: ANCOM

Arbitrul telecom a anuntat marti ca pe piata comunicatiilor electronice a aplicat anul trecut 73 de amenzi, in cuantum de 749.500 de lei, cea mai mare amenda de 200.000 de lei fiind aplicata catre Telekom Romania Mobile Communications pentru nerespectarea prevederilor legale cu privire la portabilitatea numerelor.

Contactati in aceeasi zi de HotNews.ro pentru a preciza care au fost cele mai mari amenzi aplicate de ANCOM in urma controalelor efectuate de la inceputul anului 2017 si pana in prezent, oficialii autoritatii au transmis joi urmatoarele informatii:

  • "O amenda in valoare de 200.000 lei aplicata societatii TELEKOM ROMANIA MOBILE COMMUNICATIONS S.A. pentru nerespectarea prevederilor legale cu privire la portabilitatea numerelor;
  • Cate o amenda in valoare de 50.000 de lei furnizorilor ORANGE ROMANIA S.A. si VODAFONE ROMANIA S.A. pentru neincluderea in contractele incheiate cu utilizatorii serviciilor de roaming a clauzelor si politicilor aferente politicii de utilizare rezonabila aplicate acestor utilizatori pentru folosirea serviciilor de roaming in SEE;
  • O amenda in valoare de 50.000 de lei aplicata societatii VODAFONE ROMANIA S.A. pentru aplicarea unei politici de utilizare rezonabila a serviciului de roaming utilizatorilor care beneficiau de servicii de roaming in baza unor cartele preplatite, activate anterior datei de 15.06.2017, fara a introduce aceasta politica in contractele incheiate cu acestia; 
  • O amenda in valoare de 35.000 de lei Societatii Nationale de Radiodifuziune pentru nerespectarea obligatiilor de acoperire specificate in licentele de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru."

Ulterior informatiilor prezentate in premiera de HotNews.ro, arbitrul telecom a dat joi un comunicat de presa exact pe tema amenzilor aplicate pentru nereguli in aplicarea regulamentul european Roam like at home in Romania, in care detaliaza motivele pentru care a aplicat aceste amenzi catre Orange si Vodafone, astfel:

  • "Investigatiile au relevat ca doi operatori, Orange si Vodafone, au aplicat utilizatorilor o politica de utilizare rezonabila, fara ca aceasta sa fi fost introdusa in contractele incheiate cu utilizatorii pe baza de abonament, respectiv, in Termenii si conditiile generale de utilizare in cazul posesorilor de cartele preplatite.
  • Astfel, ANCOM a aplicat operatorilor Orange si Vodafone cate o amenda in valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabila in contractele incheiate cu utilizatorii de servicii de telefonie mobila pe baza de abonamente. Vodafone a mai fost sanctionat cu o amenda in valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabila in Termenii si conditiile generale de utilizare a cartelelor preplatite.
  • Autoritatea mai explica faptul ca multe dintre sesizarile primite au venit din partea utilizatorilor de cartele preplatite, astfel ca a derulat o investigatie privind modul in care acestia au fost informati despre modificarea conditiilor in care Vodafone furnizeaza serviciul de roaming in Spatiul Economic European (SEE), dupa intrarea in vigoare a regulamentului european Roam like at home. Rezultatul investigatiei a aratat ca Vodafone a modificat conditiile in care utilizatorii de cartele preplatite pot beneficia de serviciul de roaming, lansand pe piata oferte noi, cu sau fara acces la acest serviciu, insa fara a-i informa in mod corect si complet pe acestia cu privire la faptul ca utilizarea/activarea serviciului de roaming este conditionata, dupa data de 15 iunie 2017, de achizitionarea unor anumite optiuni sau de dezactivarea optiunii nationale.
  • Mai exact, Vodafone nu a notificat utilizatorii ca a modificat, in fapt, nu doar caracteristicile planului tarifar (extraoptiuni) de care beneficiau anterior intrarii in vigoare a regulamentului, ci si clauzele contractuale (respectiv Termenii si conditiile generale de utilizare a serviciilor preplatite) referitoare la conditiile in care este furnizat serviciul de roaming. Astfel, operatorul nu a informat utilizatorii despre faptul ca acest serviciu va putea fi utilizat doar in conditiile achizitionarii unei optiuni care ofera acces la serviciul de roaming si nici despre faptul ca acesta nu poate fi folosit daca abonatul are activa o optiune care ofera beneficii exclusiv nationale.
  • Neregulile constatate au fost sanctionate cu amenda in valoare de 30.000 de lei, operatorul remediind problemele identificate inainte de termenul acordat de 90 de zile."

Arbitrul telecom (ANCOM) a anuntat luna trecuta ca a primit si solutionat anul trecut 3.593 de reclamatii de la utilizatorii de comunicati electronice si servicii postale, in crestere cu aproape 25% fata de anul 2016, relatia contractuala cu furnizorul de comunicatii fiind principala nemultumire. Potrivit ANCOM, reclamatiile s-au referit la serviciile Vodafone (21%), Telekom Mobile (fostul Cosmote - 19%), Telekom Communications (fostul Romtelecom - 15%), RCS&RDS (14%) si Orange (12%). 8% dintre sesizari au vizat probleme cu aplicarea noilor prevederi UE privind roamingul (Roam like at home), iar oficialii autoritatii au precizat pentru HotNews.ro ca au demarat deja o ancheta ale carei rezultate ar putea fi anuntate la sfarsitul acestei luni.

Incepand cu data de 15 iunie 2017, minutele, SMS-urile si datele consumate in roaming in interiorul Uniunii Europene (UE) si tarilor din Spatiul Economic European (SEE) se vor scadea din resursele nationale incluse, iar dupa epuizarea acestora, consumul va fi tarifat la fel ca in Romania, in afara propriei retele, dar in limitele unei utilizari rezonabile, a anuntat luni autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Intr-un clip video, arbitrul telecom prezinta ce suprataxe pot fi aplicate daca se depaseste limita rezonabila de consum si spune ca pot exista chiar furnizori care sa nu-si permita sa sustina comercial sistemul de tarifare 'roam like at home' si sa fie autorizati sa perceapa clientilor o suprataxa peste tarifele nationale.