Povestea nestiuta a unui star radio: Andrei Gheorghe, inainte de a deveni celebru. Vreme de trei ani, in perioada 1985-1987, Andrei Gheorghe a fost profesor la tara, intr-un sat din Baragan. A predat rusa si a lasat amintiri de nesters in locul de unde au mai plecat spre glorie portarii de nationala Rica Raducanu si Ionel Manu. Inainte de a intra in presa care l-a catapultat in notorietate, Andrei Gheorghe a fost profesor la tara, intr-un sat din Baragan. El a predat rusa in anii '80, la scoala din Vladeni, o asezare de pe malul Dunarii, din judetul Ialomita, situata aproape de Fetesti si de Tandarei. Adevarul este ca statul la catedra nu era de el, desi el voia sa fie formator. Copiii Vladeniului n-aveau inclinatie spre lectiile profesorului de rusa, satele erau izolate de lume, mancarea se gasea greu, viata era cenusie, dar cand orele se terminau, stagiarii incepeau sa traiasca. In camerele de camin se prelungea tineretea, copilaria lor in care jocurile trebuia imaginate si construite. Andrei Gheorghe a impartit o astfel de locuinta cu Catalin Antoniu, inginer mecanic la IAS, si cu Paul Damian, profesor de istorie, potrivit adevarul.ro.

actualitateFoto: Hotnews

Controale permanente la granite, in ciuda Schengen? Ministrul german de Interne Horst Seehofer vrea sa extinda controalele la frontierele interne din UE pana cand granitele externe vor fi protejate mai bine. Acordul Schengen anulase insa aceste controale. Acordul Schengen poarta numele unei localitati de frontiera din Luxemburg, unde documentul a fost semnat in 1985. Din 1995 este valabila in principiu libertatea de calatorie in interiorul statelor care au fost incluse in sistem. Controalele documentelor de calatorie se fac doar la frontierele externe ale zonei Schengen. Intre statele membre Schengen practic nu mai exista aceste controale la frontiera, un aspect foarte practic nu doar pentru cetateni, cat si pentru economie, care profita de circulatia libera a produselor. Schengen este deci una din premisele functionarii pietei unice europene si una din marile realizari ale UE, la care nu vrea nimeni sa renunte prea usor, potrivit Deutsche Welle.

Procesele lui George Copos, semnalate in 2012 de Comisia Europeana catre ministrul justitiei, au durat 6-8 ani, iar infractiunile erau vechi de 15-18 ani! Numele lui George Copos deschidea lista de guvernanti si politicieni pentru dosarele carora Comisia Europeana solicita, in 2012, informatii Guvernului Romaniei. Doua dintre procesele lui Copos, patron la Rapid si vicepremier, pornisera de la investigatii jurnalistice: Loteria I si Dosarul Transferurilor. La Loteria I, jurnalistii au scris in 2002, procurorii s-au sesizat in 2006, procesul a inceput in 2009, iar verdictul definitiv s-a dat in 2014! Cam acestea erau timpurile din Romania in care justitia nu se atingea de nici un politician sau om de afaceri important. Acelasi dosar al lui Copos s-a plimbat trei ani si jumatate intre instante pana cand s-a decis ce tribunal o sa-l judece. Cand Comisia s-a adresat ministrului justitiei, in 2012, in cele trei procese ale lui George Copos nu se pronuntase nici o sentinta definitiva. Exista o singura sentinta in prima instanta, cea de nevinovatie, despre care avea sa aflam ca a fost cumparata de fratii Becali, inculpati si ei in proces, de la judecatoarea Geanina Terceanu. Inca inainte de a deveni membri ai Uniunii Europene ne-am asumat ca vom face niste pasi. Nu pentru UE, ci pentru noi, potrivit tolo.ro.

VIDEO Trenul privat care strabate Romania si face senzatie oferind conditii de lux la preturi mai mici decat ale CFR: "Sa ai dusul tau e cea mai tare idee". Doua trenuri private, produse si operate de o companie romaneasca, circula din luna decembrie 2017 pe rutele Arad-Timisoara-Craiova-Bucuresti si retur, respectiv Bucuresti-Brasov si retur. Unul dintre calatorii de pe ruta Timisoara-Bucuresti a catalogat conditiile din trenul privat drept "spectaculoase". "Asta e normalitatea", a spus un alt tanar. Transcarpatic, un tren produs la Arad de Astra Vagoane si operat de Astra Trans Carpatic, face furori printre calatorii care traverseaza Romania pe ruta Arad-Timisoara - Craiova- Bucuresti si retur. Pus in circulatie in luna decembrie a anului trecut, Transcarpatic face concurenta serioasa trenului CFR care circula pe ruta Timisoara " Bucuresti, punand la dispozitia calatorilor vagoane de dormit cu toalete si dusuri proprii. Astfel, trenul are cabine de lux dotate cu doua paturi, chiuveta, dus si toaleta, potrivit adevarul.ro

Unicornul Andrei Gheorghe. Unde e fratele tau, il intreba Omniscientul, dupa fratricid, spre a-i da timp sa se gandeasca la un raspuns onest. Nu stiu. Ce, sunt cumva paznicul fratelui meu? i-a replicat Cain, ucigasul iresponsabil, fricos si hain. De Andrei Gheorghe nu ma va-ntreba, probabil, nimeni pe mine. In fond, ce-as putea spune despre un ins pe care, de mortuis nihil nisi bene, vazandu-l pe sticla, nu pot afirma ca n-am inceput prin a-l antipatiza? Al carui succes, ca moderator in slujba unui oligarh, mi s-a parut cu atat mai regretabil si detestabil cu cat parea, intr-o tranzitie grea, sa afiseze, ca stea tv, si omniscienta si insolenta si aroganta si autosuficienta si infatuare si o incisivitate gresit directionata? Exista, cert, alternativa tacerii. Nu insa daca in chestiune e improbabila moarte a unui jurnalist roman ca Andrei Gheorghe, o rara avis in peisajul social, politic si publicistic romanesc. Un om care ar fi vrut cu tot dinadinsul sa fie "mai degraba viu, decat fericit", dar a sfarsit, ca sa nu mai fie silit sa troleze "demnitari, medici, profesori, popi, ingeri, catedrale, antisemiti, homofobi, legionari si alte asemenea fapturi imbecile", prin a nu fi nici una, nici alta, potrivit Deutsche Welle.

De la 1 iulie, asiguratii vor putea obtine medicamentele si fara contributie personala. Incepand cu data de 1 iulie, asiguratii vor putea obtine medicamentele cu si fara contributie personala de la oricare farmacie din tara aflata in contract cu sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Contractul-cadru pe anul 2018 a fost aprobat miercuri de Guvern si urmeaza sa intre in vigoare pe data de 1 aprilie, dupa publicarea in Monitorul Oficial. Actul normativ prevede ca, incepand cu data de 1 iulie, asiguratii vor putea obtine medicamentele cu si fara contributie personala de la oricare farmacie din tara aflata in contract cu sistemul asigurarilor sociale de sanatate. CNAS precizeaza ca actuala reglementare, conform careia farmacia trebuie sa fie in contract cu aceeasi casa de asigurari de sanatate ca si medicul prescriptor, va mai fi aplicata doar pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat, potrivit Romania Libera.