Viitorul climatic sinistru spre care Romania se indreapta ireversibil: ani lungi de seceta, zone uriase desertificate, specii de plante si animale disparute. Elena Mateescu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, a prezentat un raport climatologic conform caruia Romania a intrat intr-un proces ireversibil de incalzire extrema din cauza caruia zona intinse ale tarii se vor transforma in desert incepand din urmatorii ani. Meteorologii romani trag un semnal de alarma asupra faptului ca in urmatoarele decenii tara noastra se va confrunta cu fenomene climatice iesite din comun. Astfel, pe fondul incalzirii globale, prognozele realizate pe termen lung indica o intensificare a valurilor de caldura, precum si inmultirea numarului de nopti tropicale, ca urmare a cresterii temperaturilor generate de gazele cu efect de sera, potrivit adevarul.ro.

actualitateFoto: Hotnews

Culisele unui razboi pentru putere. Dosarele Hrebenciuc, Benea si Sechelariu. Inalta Curte de Casatie si Justitie ar putea da marti, 20 martie, primul verdict intr-un foarte mare dosar de coruptie in care a fost judecat unul dintre cei mai importanti oameni politici din tara noastra, Viorel Hrebenciuc. Fostul viceprimar al lui Sechelariu, Laurian Lucas, avea sa fie condamnat in noiembrie 2014, dupa noua ani de judecata, doar pentru ca Inalta Curte a decis ca va tine cont doar de declaratiile unor martori date la parchet, si nu in timpul cercetarii judecatoresti, unde martorii au explicat ca au fost sub presiune. Saptamana aceasta isi asteapta verdictul si Viorel Hrebenciuc, care a fost retinut pentru 24 de ore chiar in octombrie 2014 in dosarul DNA Brasov, potrivit Romania Libera.

Marea pacaleala a lui Vladimir Putin. Nu este nicio supriza ca Vladimir Putin ramane presedinte al Rusiei. Nimeni nu se astepta la alt rezultat la aceste asa-zise alegeri. Ingo Mannteufel comenteaza urmarile scrutinului pentru Rusia si pentru Occident. GLOBAL Comentariu: Marea pacaleala a lui Vladimir Putin Nu este nicio supriza ca Vladimir Putin ramane presedinte al Rusiei. Nimeni nu se astepta la alt rezultat la aceste asa-zise alegeri. Ingo Mannteufel comenteaza urmarile scrutinului pentru Rusia si pentru Occident. Kremlinul controleaza tot ce misca in politica rusa si nu avea cum sa lase nimic la voia intamplarii nici in cazul acestui spectacol electoral. De aceea este greu de tras o concluzie dupa cele peste 70% din voturi exprimate in favoarea lui Vladimir Putin. Cu siguranta ca multi rusi au votat pentru el. Se bucura fara indoiala de popularitate in randul concetatenilor sai, dar acest fapt se datoreaza mai ales actiunilor Kremlinului de a impiedica de ani buni accesul in fata al oricarui alt personaj politic din Rusia, potrivit Deutsche Welle.

Secretele marii desecretizari. Dorinta desecretizarii protocoalelor in discutie nu e una chiar nou-nouta, primul "atacat" de unele asociatii de magistrati, inca de anul trecut, fiind acela incheiat intre SRI si Parchetul General. Imediat dupa acest moment, Augustin Lazar a afirmat ca efectele protocolului secret au fost stopate in urma deciziei CCR, din 2016, sustinand, totodata, ca in virtutea protocolului amintit, ofiterii SRI nu se implicau in actul de urmarire penala. Adrian Tutuianu, seful de la acea vreme a comisiei SRI, preciza la randul sau, ca protocolul respectiv a fost incheiat in februarie anul 2009, in baza hotararilor CSAT din 2004 si 2007. Potrivit acestora, "Strategia de aparare pentru 2015-2019 "prevedea" incheierea unor protocoale inter-institutionale intre institutiile care au rol in asigurarea securitatii nationale" " incluzand aici Ministerul Public, implicit DNA, potrivit gandul.info.

Secretul procurorului Volintiru de la DNA.Sebastian Ghita spune ca, in cadrul DNA, nu doar Negulescu si Onea fabricau dosare si santajau, ci si Danut Volintiru. Ghita sustine ca Volintiru este inregistrat santajand diverse persoane in obtinerea de denunturi. Ultimele informatii spun ca in DNA exista un dosar penal care vizeaza afacerile sotiei lui Volintiru cu CE Oltenia. Omul de afaceri Sebastian Ghita a reusit sa dinamiteze din nou scena publica de la noi din tara in urma unui interviu oferit celor de la Evenimentul Zilei. Pe langa discutia despre poza cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, fotografiata acasa la Sebastian Ghita, omul de afaceri a mai lansat si alte acuzatii in legatura cu persoane publice care isi doreau sau care chiar se aflau in anturajul sefilor SRI de la acel moment, George Maior si Florian Coldea, potrivit Romania Libera.

Care este miza schimbarii procedurii de inscriere la ora de Religie. Inscrierea la ora de Religie a fost simplificata. Acesta era anuntul facut saptamana trecuta de Ministerul Educatiei. In spatele acestei "simplificari" sta insa faptul ca tot mai multi elevi vor sa renunte la aceasta materie, iar catedrele pentru profesorii de Religie ar putea fi puse in pericol. Cel putin asa sustin expertii in Educatie. Concret, saptamana trecuta a fost publicat un ordin de ministru care prevede schimbarea regulamentului pentru inscrierea elevilor la ora de Religie. Astfel, daca in ultimii trei ani elevii care voiau sa studieze aceasta materie trebuiau sa depuna o cerere anual sau per ciclu de studii, de la anul - o singura cerere va fi valabila pana in clasa a XII-a. Mai exact, elevul pentru care a fost depusa o astfel de cerere in clasa pregatitoare va studia Religia pana in clasa a XII-a, potrivit adevarul.ro.

Noul pionier: elevi scosi de la ore la multumit din inima Partidului. Reabilitarea scolilor cu bani de la guvern s-a transformat in ultima vreme in adevarate campanii propagandistice in care sunt implicati in modul cel mai direct cu putinta elevii. PSD a lansat o astfel de campanie propagandistica in scoli, folosindu-se de pretextul semnarii unor contracte de reabilitare a unor unitati de invatamant prin programul PNDL. La Tg. Ocna, in judetul Bacau, semnarea contractelor a avut loc la Colegiul National Costache Negri, unde elevii au fost scosi in careu pentru a asculta discursurile numerosilor lideri social-democrati prezenti: minstrul Dezvoltarii, Paul Stanescu, deputata Theodora Sotcan, senatorul Dragos Benea si presedintele Consiliului Judetean bacau. Toti, social-democrati, potrivit cursdeguvernare.ro.

Ministrul german de interne pune in discutie zona Schengen. Noul ministru al afacerilor interne, conservatorul bavarez Horst Seehofer pare sa isi fi propus sa genereze dezbateri publice dintre cele mai intense in prima saptamana de activitate ministeriala. Si a reusit. Pentru ca, dupa ce a pus gaz pe foc, declarand intr-un ziar central ca Islamul nu face parte din Germania, acum avanseaza ideea suspendarii acordului Schengen pe termen nedeterminat. "Controalele la frontierele interne trebuie efectuate atata timp cat UE nu reuseste sa protejeze si sa controleze in mod eficient frontierele externe", ceea ce, spune domnul Seehofer, nu se va petrece in "in viitorul apropiat", potrivit Deutsche Welle.

Judetul in care politistii nu mai dau amenzi soferilor. De cand au aflat ca Guvernul nu le va mari salariile, politistii doljeni ii sanctioneaza pe soferii imprudenti doar cu avertismente, nu si cu amenzi. Liderii de sindicat spun ca politistii aduc lunar la buget peste 20 de milioane de euro numai din amenzi si le reproseaza autoritatilor ca nu folosesc o parte din acesti bani ca sa le dea politistilor salarii decente.Dan Chilivercu, reprezentant al Sindicatului Politistilor Dolj: "Ne-a ramas intiparita fraza - Dumneavoastra, familia ocupationala ordine si siguranta publica nu faceti parte din programul de guvernare. Deci, nu au bani pentru noi. Noi consideram ca au bani", potrivit digi24.ro.