Romania a urcat cinci locuri in clasamentul celor mai fericite tari din lume, clasandu-se pe locul 52 dintr-un total de 156 tari, potrivit unui raport al ONU prezentat miercuri in Vatican.

HotNews.roFoto: Hotnews

Daca in clasamentul din 2017 Norvegia era considerata cea mai fericita tara, in acest an a venit randul vecinei sale, Finlanda.

Pe locul trei se afla Danemarca, urmata de Islanda, Elvetia, Olanda, Canada, Noua Zeelanda, Suedia si Australia, arata World Happiness Report 2018.

Finlanda se situeaza pe primul si in ceea ce priveste fericirea pentru imigranti.

Romania figureaza in schimb pe locul 12 in clasamentul tarilor care accepta cel mai greu migranti, fiind flancata de Myanmar si Lituania. Pe primul loc in acest top negativ se afla Egipt, urmat de Irak, Belarus si Grecia.

Creat de ONU in 2012, World Happiness Report claseaza 156 de tari in functie de nivelul de fericire si 117 in functie de fericirea imigrantilor, arata AFP.

"Rezultatul cel mai surprinzator in acest raport este coerenta remarcabila intre fericirea imigrantilor si cea a populatiei autohtone", arata John Helliwell, profesor la Universitatea din Columbia Britanica.

La un an dupa ce Donald Trump a ajuns la Casa Alba, Statele Unite cad patru locuri in acest clasament, pe pozitia 18.

Franta urca 8 locuri, pana pe pozitia 23, Germania cade un loc, pe 15, in timp ce Marea Britanie isi conserva locul 19.

China cade de pe pozitia 79 pe 86.

Clasamentul este realizat pe baza unui punctaj global care include sase factori: PIB-ul per locuitor, Sprijin social, Speranta pentru o viata sanatoasa, Libertatea de a face schimbari in viata, Generozitate si Incredere.

Metodologia consta in a adresa unui esantion de circa 1.000 de persoane o serie de intrebari legate de perceptia lor despre calitatea vietii, pe o scala de la 1 la 10.