Iarna grea din Mogolia a ucis peste 700.000 dintre animalele crescatorilor anul acesta, cel mai mare bilant de dupa 2011, potrivit biroului de statistica al tarii, citata de Reuters. Mongolia este in mijlocul unui fenomen de iarna denumit dzud, in care temperaturile extrem de scazute si zapada fac dificila supravietuirea animalelor.

Dzud-ul a lovit dur MongoliaFoto: humanosphere.org

"Am vazut cai inghetand pe picioare", a spus un comerciant de animale din Ulanbator, Ganbataar Burjaa. “Dzud-ul de anul acesta a fost foarte aspru”, a adaugat el.

Cele 709.000 de capete pierdute in primele doua luni ale anului este un bilant de cinci ori mai mare decat cel din aceeasi perioada a anului trecut, potrivit statisticilor oficiale.

Iernile mongole grele au lasat mii de crescatori fara mijlocae de subzistenta, fortandu-i sa se mute in capitala Uloanbator pentru a cauta de lucru.

La acest moment, zapada acopera jumatate de tara.

Experti avertizeaza ca dzud-ul mai poate ucide, in conditiile in care seceta extrema ce a afectat 70% din tara vara trecuta a facut ca o mare parte dintre animale, subnutrite, sa fie slabite si vulnerabile.

Circa 230.000 de familii mongole depind de animalele pe care le cresc pentru a supravietui.