Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, luni seara, la TVR, ca a fost sunat de catre sotia lui Omar Hayssam si ca s-a intalnit cu aceasta, care i-a spus ca fostul omul de afaceri sirian, condamnat la 23 de ani si patru luni de detentie, este "extraordinar de bolnav" si "probabil o sa moara in inchisoare", potrivit news.ro.

Traian BasescuFoto: Agerpres (editat)

"Am fost sunat de sotia dansului si am primit-o acum o luna. Mi-a spus ca este extraordinar de bolnav si probabil o sa moara in inchisoare. Sigur ca nu pot spune ca am pe constiinta faptul ca l-am adus. Mi-am facut datoria, dar nu as vrea sa moara cum au murit altii in puscarie. Daca este in faza terminala, lasa-l in arest intr-un spital, lasa-l sa fie tratat. Daca sotia lui mi-a spus adevarul. Si aici avem o problema cu penitenciarele. Il tin pana moare, ca pe amaratul acela de la Astra, Adamescu", a afirmat Traian Basescu.

El a spus ca nu stie motivul pentru care a fost contactat de catre sotia lui Omar Hayssam si ca a primit-o pe aceasta la el la birou: "Nu am primit-o pe ascuns, am primit-o la birou, cu personalul acolo, cand mi-am dat seama ca solicitarea sa o primesc vine dintr-un motiv de disperare. Si plec de la premisa ca are vreo sapte copii, ceva de de genul acesta".

Intrebat ce si-ar dori in ceea ce il priveste pe Omar Hayssam, Basescu a spus ca ar vrea ca acesta "sa nu moara in puscarie, pentru ca nu e omeneste".

El a mai spus ca, probabil, Omar Hayssam ar putea fi transferat intr-un spital, unde sa beneficieze de tratament.

Omar Hayssam este incarcerat la Penitenciarul Margineni din judetul Dambovita.

Omar Hayssam a fost condamnat in anul 2014 la 23 de ani si patru luni de detentie in urma contopirii pedepselor din cele trei dosare in care fusese condamnat pentru terorism, inselaciune si fraude, respectiv dosarul rapirii celor trei jurnalisti in Irak, dosarul inselaciunii in cazul "Volvo" si cel al fraudelor din cauza "Foresta Nehoiu".

In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad, iar o luna mai tarziu autoritatile romane il retineau pe Omar Hayssam. Desi presedintia anunta la acel moment ca Omar este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a dispus eliberarea, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului.

Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a inculpatului s-a degradat, dupa o operatie pentru cancer la colon care a avut loc in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. El fiind dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006. Omar Hayssam a fost adus in Romania in iulie 2013, dupa sapte ani de la fuga sa din tara.