Presedinta CSM Simona Marcu si-a exprimat miercuri "profunda ingrijorare" privind dezbaterile referitoare la activitatea DNA, actuala situatie putand afecta Justitia. "Increderea cetateanului in Justitie se construieste", a spus Marcu.

Simona Marcu, presedinta CSMFoto: Agerpres

Institutiile mass-media au un rol major in informarea generala si sesizarea eventualelor probleme functionale, dar clarificarea acestora revine doar institutiilor statului, a declarat presedinta Consiliului Superior al Magistraturii.

Ea a facut apel la urgentarea acestor proceduri pentru redarea increderii cetatenilor in aceste institutii si in actul de justitie.

Ministerul Public si DNA au in aceste imprejurari un rol deosebit de important, a declarat Marcu.

Sefa CSM a fost intrebata, dupa declaratia de presa, ce le transmite politicienilor care cer revocari in sectorul Justitiei. "Sa astepte derularea mecanismelor prevazute de lege", a raspuns Marcu.

Declaratia integrala a presedintei CSM:

"Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii isi exprima, in continuare, profunda ingrijorare cu privire la potentialul acestei situatii de a afecta autoritatea organelor judiciare si, implicit, de prejudiciere a actului de infaptuire a justitiei.

Trebuie reamintit faptul ca, potrivit Constitutiei Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei.

Consiliul isi reafirma disponibilitatea institutionala, in respectul cetatenilor, al dreptului acestora de a cunoaste adevarul, cu atat mai mult in situatii care pot afecta increderea in autoritatile judiciare, pilon de rezistenta al statului de drept.

Increderea cetateanului in justitie se construieste, iar responsabilitatea revine, in principal, statului prin toti actorii din sfera autoritatii judiciare.

Institutiile mass-media au un rol major in informarea generala si sesizarea eventualelor probleme functionale, dar clarificarea acestora revine doar institutiilor statului abilitate sa constate, sa decida si sa ia masurile legale, potrivit competentelor acestora.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, in acest context, solicita tuturor institutiilor din sfera autoritatii judiciare, ca in limitele legale care garanteaza derularea cu obiectivitate a procedurilor si in respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate, sa urgenteze aceste proceduri, pentru redarea increderii cetatenilor in actul de justitie si in organele abilitate sa il infaptuiasca sau in acelea chemate sa vegheze, potrivit legii, asupra modului de infaptuire.

Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie si Inspectia Judiciara au in aceste imprejurari un rol deosebit de important.

Ne exprimam increderea ca profesionalismul celor abilitati sa actioneze in aceste imprejurari poate compensa presiunea mediatica a momentului.

Consiliul Superior al Magistraturii asigura opinia publica de faptul ca este in masura sa gestioneze si sa decida, in cadrul mecanismelor prevazute de lege, in toate ipotezele ce pot rezulta in urma derularii cu celeritate a procedurilor de catre autoritatile judiciare, de care depinde raspunsul decizional al Consiliului."