Ahmad Khan Rahimi, barbatul care a detonat bombe artizanale in New York si New Jersey in 2016, a fost condamnat la inchisoare pe viata, potrivit news.ro. Barbatul a ranit 30 de persoane atunci cand a detonat o bomba in Manhattan.

Ahmad Khan RahimiFoto: Hotnews

Cetateanul american nascut in Afghanistan, care a fost capturat de politie dupa un schimb de focuri, a declarat ca "nu uraste pe nimeni".

Conform procurorilor federali, barbatul in varsta de 30 de ani nu a aratat ca ar regreta fapta si a incercat sa radicalizeze si alte persoane in inchisoare.

Rahimi a fost gasit vinovat in octombrie 2017 de toate cele opt capete de acuzare, inclusiv folosirea unei arme de distrugere in masa si plasarea unei bombe intr-uni spatiu public. Guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, a declarat ca "s-a facut dreptate".

"Sentinta nu va alina durerea pe care o resimt cetatenii din New York in urma acestor actiuni oribile, dar va transmite un mesaj puternic ca nu ii vom tolera pe cei care vor sa imprastie frica, ura si violenta", a spus el.

In dimineata zilei de 17 septembrie 2016, Rahimi a plecat de acasa cu mai multe bombe artizanale.

Prima locatie pe care a ales-o a fost in apropierea unei curse caritabile pentru Marina americana, in New Jersey. In urma unei modificari a programului cursei, nicio persoana nu a fost ranita atunci cand bomba a fost detonata. Rahimi a plasat apoi doua bombe in cartierul Chelsea din New York, dar una dintre ele nu a mai explodat.

Alte dispozitive au fost lasate intr-un rucsac aruncat intr-un cos de gunoi la o statie de metrou din New Jersey la o zi distanta fata de atac. Amprentele si ADN-ul lui Rahimi au fost gasite pe ambele bombe din New York.

Rahimi a fost arestat la doua zile dupa ce au avut loc atacurile, in urma unui schimb de focuri cu politistii.

Procurorii au declarat ca Rahimi a inceput sa urmareasca propaganda terorista in 2012 si ca a incercat sa influenteze si ceilalti detinuti de cand a ajuns in inchisoare, aratandu-le discursuri ale fostilor lideri ai al-Qaeda Anwar al-Awlaki si Osama bin Laden.