O femeie de 32 de ani a murit de rujeola intr-un spital din vestul Frantei, intr-o tara in care neincrederea fata de vaccinuri este foarte mare, scrie AFP.

Acesta mama, nevaccinata, a murit in 10 februarie, potrivit spitalului universitar din Poitiers, in regiunea Nouvelle-Aquitaine.

"Am dus-o la urgente in 1 februarie, era albastra, avea 41 de grade. Fiica mea facea parte dintre cei care au ratat vaccinarea. La acea vreme ne spuneam ca nu mai e necesar", a spus mama tinerei, Yolande Riquelm.

Acest deces intervine in conditiile in care Franta vrea sa majoreze de la 3 la 11 numarul vaccinurilor obligatorii, printre care si cel impotriva rujeolei, pentru copii, dupa dezbateri aprinse.

Epidemia de rujeola din Nouvelle-Aquitaine, inceputa in noiembrie 2017, "persista", potrivit Agentiei regionale de sanatate, care a confirmat pana acum 269 de cazuri, dintre care un caz din patru a necesitat spitalizarea iar pentru patru adulti reanimarea.

ARS a cerut populatiei sa verifice daca este vaccinata, "singura modalitate de a stopa epidemia", reamintind ca nu exista tratament pentru aceasta boala foarte contagioasa si ca un bolnav poate contamina pana la 20 de persoane.

"Rujeola nu este o boala benigna, in special pentru sugari si pentru adulti, si poate antrena complicatii respiratorii (pneumopatii) si neurologice (meningoencefalite) ce pot avea consecinte foarte grave", avertizeaza ARS.

Potrivit agentiei franceze, intre 70,8% si 81% din populatie este vaccinata, in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un grad de acoperire de 95%.

"Acest lucru reflecta istoria vaccinarii in Franta: sunt oameni de 20 - 40 de ani care au crescut fara a fi vaccinati si acum sunt neimunizati", a explicat Daniel Levy-Bruhl, de la agentia de sanatate publica.

Franta, tara lui Louis Pasteur, pionierul vaccinarii, este si una dintre tarile care se tem cel mai mult de vaccinuri: 41% dintre francezi considera ca nu este sigur, un record mondial, potrivit unui studiu international publicat in 2016.

Antivaccinistii le considera periculoase (in special din cauza adjuvantelor, in special aluminiul) si nu au incredere in laboratoare, acuzate ca privilegiaza marile companii in detrimentul sanatatii copiilor.

Inainte de acest deces, potrivit lui Daniel Levy-Bruhl, 21 de persoane murisera de rujeola in Franta din 2008, in principal tineri adulti.