Meteorologii au emis, sambata, avertizari cod galben de vant si ninsori pentru zona de munte din saisprezece judete, scrie News.ro. De asemenea, pana la ora 20.00, majoritatea regiunilor tarii sunt sub incidenta unei informari a meteorologilor care au prognozat vant si ploi ce vor cumula 20 de litri pe metru patrat.

viscolFoto: HotNews / DP

Avertizarile nowcasting emise de Administratia Nationala de Meteorologie sunt in vigoare pana sambata, la ora 15.00, respectiv 15.30.

Astfel, vor fi ninsori viscolite, iar vantul va atinge si 110 kilometri la ora in zona de munte a judetelor Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Hunedoara, Caras-Severin, Arges, Dambovita, Alba, Sibiu, Harghita, Covasna, Brasov, Mures, Mehedinti, Gorj si Valcea.

Sambata, pana la ora 20.00, majoritatea regiunilor tarii sunt sub incidenta unei informari a meteorologilor care au prognozat vant si ploi ce vor cumula 20 de litri pe metru patrat. De asemenea, o atentionare cod galben emisa de hidrologi si vizand scurgeri importante pe versanti, viituri rapide si cresteri de debite pe unele rauri din cincisprezece judete a intrat in vigoare sambata dimineata, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor avertizand ca sunt posibile inundatii locale.

Conform meteorologilor, pe parcursul zilei de sambata aria ploilor se va extinde treptat si va cuprinde majoritatea regiunilor, iar in jumatatea de vest a tarii se vor cumula in medie 15-20 l/mp. In zona montana, la altitudini de sub 1.800 de metri, vor predomina ploile si, in special in masivele vestice si nordice, se vor inregistra prin cumulare cantitati de apa de 25-30 l/mp. Izolat, vor fi conditii de polei, anunta meteorologii.

Vantul va sufla tare la munte, mai ales pe creste, unde rafalele vor depasi 100 km/h si va avea intensificari temporare, cu viteze in general de 50-55 km/h, in Banat, Crisana, Maramures si Transilvania si pe arii mai restranse in restul tarii.

De sambata, de la ora 20.00, si pana duminica, la aceeasi ora, sunt anuntate ninsori viscolite la munte, intensificari ale vantului, precipitatii mixte in nord, nord-vest si centru.

Potrivit ANM, incepand de sambata seara la munte vor predomina ninsorile, care local vor deveni mai consistente, iar vantul va continua sa aiba intensificari, viscolind si spulberand ninsoarea. In nord, nord-vest si centru precipitatiile, in general slabe, vor fi si sub forma de lapovita sau ninsoare, iar local se va forma ghetus sau polei.

Intensificari ale vantului vor fi temporar si in restul tarii, cu precadere in sud si in est, cu rafale in general de 50-55 km/h.

De asemenea, o atentionare cod galben emisa de hidrologi si vizand scurgeri importante pe versanti, viituri rapide si cresteri de debite pe unele rauri din cincisprezece judete este in vigoare de sambata de la ora 9.00 pana duminica la ora 15.00, fiind preconizate scurgeri importante pe versanti, viituri rapide, cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie pe unele rauri, cu posibile efecte de inundatii locale, in judetele Alba, Arges, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Cluj, Dambovita, Gorj, Hunedoara, Maramures, Prahova, Satu Mare, Timis si Valcea.

Atentionarea cod galben emisa de hidrologi vizeaza raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Lapus (judetele Maramures si Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Somesul Mic - bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetele Bihor si Cluj), Crisul Repede - bazin superior (judetele Cluj si Bihor), Crisul Negru - bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetul Bihor), Crisul Alb - bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetele Hunedoara si Arad), Aries - bazin superior si mijlociu (judetele Alba si Cluj), afluentii de dreapta ai Muresului aferenti sectorului aval S.H. Ocna Mures - amonte S.H. Br￐nisca (judetele Alba si Hunedoara), Bega - bazin superior (judetul Timis), Timis - bazin superior, afluenti bazin mijlociu amonte S.H. Lugoj si Poganis - bazin superior (judetele Caras Severin si Timis), Barzava - bazin superior si mijlociu, Nera - bazin superior, Cerna - afluenti bazin mijlociu (judetul Caras Severin), Jiu - afluentii din bazinul superior amonte S.H. Rovinari, Gilort - bazin superior (judetele Hunedoara si Gorj), Oltet - bazin superior (judetele Gorj si Valcea), Lotru si afluentii mici ai Oltului din judetele Valcea si Arges si raurile mici din bazinele superioare ale raurilor Arges, Dambovita, Ialomita si Prahova (judetele Arges, Dambovita si Prahova).

Conform hidrologilor, fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare sambata, in intervalul 16.00 - 24.00, pe unele rauri mici din judetele Bistrita-N￐s￐ud, Cluj, Bihor, Alba, Gorj si Valcea.