La scurt timp dupa investirea presedintelui american, Theresa May s-a grabit sa ajunga la Washington, sperand sa consolideze relatiile dintre cele doua tari in vederea Brexitului. Anularea vizitei lui Donald Trump la Londra complica sarcina guvernului britanic, care spera in semnarea rapida a unui parteneriat comercial, potrivit Rador, care citeaza Courrier International.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficial, situatia geografica a noii ambasade americane, la sud de Tamisa, nu este pe placul sau. Neoficial, presedintele este dezamagit de lipsa de "iubire" a britanicilor - 72% dintre acestia considera ca Trump este o amenintare la adresa stabilitatii globale, potrivit unui sondaj recent. Oricare ar fi adevaratul motiv, anularea vizitei lui Donald Trump la Londra a fost aproape infaptuita. De doua ori, cel putin, in ultimele doua luni, relatiile dintre presedintele american si premierul britanic Theresa May au fost puse la grea incercare, mai intai dupa ce Trump a repostat inregistrari video islamofobe postate de un lider al extremei drepte britanice, apoi atunci cand a recunoscut Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, la inceputul lunii decembrie. Programata pentru sfarsitul lunii februarie, sosirea locatarului Casei Albe a fost totusi sustinuta de fiecare data de Downing Street.

"Se vede ca Marea Britanie vrea sa aiba Statele Unite alaturi de ea, chiar daca valorile lui Trump sunt in contradictie cu o parte a electoratului conservatorilor, care se evapora - progresisti pe plan social, citadini, alegatori bogati din minoritati etnice", scrie saptamanalul "New Statesman". De aceeasi parere este si Matthew d'Ancona, editorialist la ziarul The Guardian, care puncteaza: "Este ceva jalnic in dorinta acestui guvern de a intra in gratiile unui presedinte care a depasit limitele decentei pe plan international".

In spatele acestor eschivari si a prudentei presedintelui american se afla promisiunea unui parteneriat comercial "mare si entuziasmant" intre cele doua tari, dupa ratificarea Brexitului. Acesta este motivul mai mult decat suficient pentru "Daily Telegraph", care mentioneaza slabiciunea guvernului Theresa May aflat in imposibilitate de a mentine vizita lui Donald Trump. "Pentru a profita la maximum de Brexit, avem nevoie de o intelegere comerciala cu Statele Unite. Pentru un NATO eficient, avem nevoie de o alianta atlantica puternica", insista cotidianul conservator.

Cu toate acestea, deteriorarea relatiilor dintre cele doua tarmuri ale Atlanticului ar putea ucide in fasa crearea rapida a viitorului parteneriat comercial. "Trebuie sa incetam a crede ca atunci cand vom parasi UE, vom semna imediat un acord magic cu Statele Unite, care ne va rezolva toate problemele comerciale si industriale", a reactionat pentru ziarul "The Observer" un fost ambasador britanic la Washington. "Nicio problema", reaminteste jurnalistul de la "The Guardian". Pentru el, valoarea istorica si cvasi-sentimentala a parteneriatului dintre Regatul Unit si Statele Unite trebuie sa aiba prioritate fata de considerentele economice. "Aceasta relatie istorica se bazeaza pe principii prea pretioase pentru a fi sacrificate pe altarul narcisismului colosal al lui Trump", conchide Matthew d'Ancona.