Un apel catre comunitatea internationala de a sprijini activ si eficient tarile care gazduiesc un numar mare de refugiati si, prin urmare, suporta povara acoperirii unor nevoi umanitare in crestere a fost adresat de premierul grec, Alexis Tsipras, in declaratiile facute la Nicosia, unde a avut loc prima trilaterala la varf Grecia-Cipru-Iordania, potrivit Rador care citeaza Kathimerini.

Trilaterala se inscrie in contextul dezvoltarii unor legaturi regionale si al intaririi colaborarii pentru consolidarea factorilor de stabilitate in regiunea extinsa a Mediteranei de Sud-Est, care se confrunta cu o serie de provocari.

Gestionarea fluxurilor de refugiati si imigranti a fost una dintre temele centrale ce au fost discutate intrucat Iordania, dupa cum a spus Tsipras, gazduieste in acest moment 1,5 milioane de refugiati, in timp ce Grecia si Cipru, ca tari aflate in prima linie a granitelor externe ale UE, sunt supuse unei mari presiuni si sunt nevoite sa suporte povara in contul intregii Europe. Desigur, in acest context au fost discutate si evolutiile din criza siriana, cu accent pe nevoia de asigurare a pacii cat mai repede posibil.

In discutiile dintre Tsipras, presedinte cipriot N. Anastasiadis si regele Abdullah al II-lea al Iordaniei au fost ridicate toate problemele de securitate si provocarile regionale. A fost discutata si problema cipriota, fiind subliniata importanta pe care o are gasirea unei solutii juste si viabile, precum si problema Orientului Mijlociu in legatura cu care s-a subliniat importanta reinceperii discutiilor cu privire la solutia celor doua state. A fost de asemenea confirmat angajamentul de a infrunta amenintarile la adresa securitatii regiunii si in special fenomenele de terorism international.

Premierul grec a declarat ca s-a convenit extinderea colaborarii trilaterale in domeniul surselor regenerabile de energie, al gestionarii rezervelor de apa, in domeniul agriculturii, al pisciculturii, al turismului, al navigatiei comerciale, al protejarii vestigiilor antice si al sanatatii.

Mesaj catre Ankara

In privinta problemei cipriote, Tsipras a spus, la venirea la Palatul Prezidential de la Nicosia, ca dupa alegerile prezidentiale din Cipru se va deschide o noua fereastra de oportunitate pentru discutii. In declaratiile sale, premierul grec a transmis un mesaj clar Ankarei: "Turcia cred ca va trebui sa confirme angajamentul sau real pentru o solutionare pasnica a chestiunii in contextul si in parametrii stabiliti de Natiunile Unite".