Principala formatiune politica de opozitie din Bulgaria, Partidul Socialist Bulgar (BSP), a depus miercuri in parlamentul de la Sofia o motiune de cenzura contra guvernului condus de Boiko Borisov, caruia ii reproseaza lipsa de progrese in combaterea coruptiei, transmit agentiile AFP si BTA, citate de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Motiunea, semnata de cei 80 de parlamentari socialisti bulgari, are zece pagini si evoca situatia din sanatate, achizitii publice, constructii si infrastructura.

Lidera BSP, Kornelia Ninova, a declarat in fata parlamentarilor ca votul asupra acestei motiuni va arata cine trebuie sa lupte contra coruptiei si cine nu. "Este mai bine sa te ridici singur contra coruptiei decat sa fii parte a status quo-ului care o protejeaza", a spus Ninova.

Ea a adaugat ca aceasta motiune de cenzura nu constituie un sabotaj la adresa presedintiei bulgare a Consiliului Uniunii Europene, functie asumata de Sofia in prima jumatate a acestui an, ci o reactie a celor 83% dintre bulgari care estimeaza ca cea mai presanta problema a tarii lor este coruptia.

In opinia liderei BSP, combaterea coruptiei si toate actiunile opozitiei bulgare, inclusiv motiunea de cenzura, sunt o politica proeuropeana si nu una antieuropeana.

Formatiunea lui Boiko Borisov, GERB, si partenerul sau de guvernare, partidul Patriotii Uniti, impreuna cu partidul Vointa detin 133 dintre cele 240 de mandate parlamentare, in timp ce BSP doar 80. Alte 26 de mandate sunt detinute de Miscarea pentru Drepturi si Libertati, partid al minoritatii turce.