Petrolul s-a scumpit cu peste 50% in ultimele sase luni. Benzina si motorina se tin dupa el, "ajutate" si de taxele mai mari. Pretul petrolului a crescut cu 50% in ultimele sase luni si a atins pragul psihilogic de 70 de dolari pe baril, iar tendinta s-ar putea mentine cel putin in primul trimestru al anului. Motorina este deja cu aproape un leu pe litru mai scumpa decat asta-vara, scumpire determinata in principal de cresterea accizei la carburanti. Soferii romani au fost obligati sa suporte, mai ales in ultima parte a anului trecut, impactul dublu al cresterii preturilor la petrol, dar si al cresterii taxelor. Un plin de motorina de 50 de litri este acum cu 47 de lei mai scump decat acum sase luni, potrivit estimarilor Economica.netbazate pe preturile medii din buletinul statistic al Uniunii Europene privind preturile carburantilor.

Business reportFoto: Colaj foto

Ambasadorul Marii Britanii in Romania: Costul obtinerii unui permis de sedere dupa Brexit va fi minim. Situatia cetatenilor UE din Regatul Unit s-a clarificat, odata cu nota de plata pe care trebuie sa o achite Marea Britanie dar si statutul granitelor dintre Irlanda de Nord si Republica Irlanda. Cu toate acestea, raman extrem de multe incertitudini cu privire la piata unica si schimburile comerciale care vor exista dupa Brexit intre UK si tarile Uniunii Europene. Va ramane o legatura comerciala puternica, este de parere Paul Brummel, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, potrivit Capital.ro.

Ministrul Transporturilor: BERD aloca 300 de milioane de euro pentru magistrala de metrou M6. Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a lua decizia finala in ceea ce priveste alocarea unei sume de circa 300 de milioane de euro pentru magistrala de metrou M6, care va lega Bucurestiul de aeroportul Henri Coanda, a declarat luni ministrul Transporturilor, Felix Stroe. Acesta a spus ca luni a devenit operationala unitatea de monitorizare si implementare a proiectului autostrazii Ploiesti-Brasov, in conformitate cu calendarul asumat cu Banca Mondiala. Tot luni a fost semnat contractul pentru proiectarea si executia podului suspendat peste Dunare, in zona Braila, lucrare cu o valoare de aproape doua miliarde de lei, considerata cel mai amplu proiect de infrastructura din ultimii 27 de ani, scrieAdevarul.

Painea "de un leu" s-a scumpit deja in magazine. Cresterile de pret vor continua. Producatorii din industria de morarit si panificatie au inceput sa isi ajusteze preturile, ca urmare a valurilor de scumpiri la utilitati si a cresterii costurilor cu forta de munca din ultima perioada. Painea "de un leu" ar putea disparea de pe piata. Trebuie sa analizam costul energiei, cheltuielile cu gazele naturale, forta de munca care a devenit mai scumpa prin faptul ca salariul minim a crescut de doua ori. Toate acestea s-au contabilizat, iar cel ce a constatat ca are deja cheltuieli mai mari decat incasari, a trebuit sa scumpeasca produsul. Sunt semnale in acest sens si cred ca ar trebui sa ne asteptam si la alte scumpiri in 2018", a declarat pentruEconomica.netAurel Popescu, presedintele Rompan.

Mai intai au fost birourile, acum vin si apartamentele: 8.000 de locuinte se construiesc pentru cei 40.000 de corporatisti din Barbu Vacarescu. Cel mai important pol de birouri din Bucuresti se pregateste sa devina, pentru a doua oara in ultimul deceniu, un mare santier de constructii. Numai ca de aceasta data nu mai este vorba (tot) de birouri. Nu mai putin de 40.000 de corporatisti lucreaza in prezent doar in zona Floreasca -Barbu Vacarescu, principalul pol de afaceri al Bucurestiului. Intre timp, locul marilor santiere de spatii office a fost luat de cel al proiectelor rezidentiale: aproximativ 7.000-8.000 de apartamente au fost construite in ultimii ani sau urmeaza sa fie ridicate in perioada urmatoare in proximitatea centrului de birouri Floreasca -Barbu Vacarescu, potrivit unor estimari aleNew Money.

Un startup american fondat de 2 romani a atras 1,8 milioane de dolari de la o companie din Arad. Startup-ul Scooterson, care are printre fondatori si doi romani, Mihnea de Vries si Flavius Balaj, a atras o investitie de 1,75 milioane de dolari, predominant de la compania aradeana Arsat Industrie, care produce componente metalice pentru nume importante din industria auto si nu numai. Scooterson, cu sediul central in California, lucreaza la dezvoltarea unui scuter electric "inteligent", iar pana la finele acestui an vrea sa lanseze un serviciu de scooter-sharing in Singapore. Suma atrasa va finanta crearea facilitatilor de productie pentru scooter si angajarea unor ingineri cu performante inalte la divizia de cercetare-dezvoltare din Singapore, scrieProfit.ro.