Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat, luna trecuta, solicitarea Vodafone M-Payments SRL, firma care gestiona serviciul M-Pesa de bani si plati cu telefonul mobil, de renuntare la autorizatia pentru emiterea de moneda electronica, potrivit unei decizii publicate joi, 11 ianuarie, in Monitorul Oficial. Contactati de HotNews.ro, oficialii Vodafone Romania au declarat ca 'renuntarea la autorizatia pentru emitere de moneda electronica este etapa finala a procesului de sistare a serviciului M-Pesa', sistare care a inceput cu 1 decembrie 2017, dupa cum s-a anuntat anterior.

Vodafone inchide serviciul M-PesaFoto: Captura ecran Vodafone
  • Precizarile Vodafone Romania despre decizia BNR:

Decizie BNR

Decizie BNR

Foto: Captura Monitorul Oficial

"Renuntarea la autorizatia pentru emitere de moneda electronica este etapa finala a procesului de sistare a serviciului M-Pesa. Dupa cum stiti, Vodafone Romania a decis sa sisteze acest serviciu incepand cu 1 decembrie 2017. Anterior datei de 1 decembrie, ne-am contactat clientii pentru a le face cunoscuta aceasta schimbare, punandu-le la dispozitie informatii suplimentare referitoare la procesul de sistare.

Fondurile clientilor M-Pesa ramase neutilizate la data sistarii sunt in continuare in siguranta si pot fi retrase integral in termen de trei ani incepand de la 1 decembrie 2017, prin magazinele proprii Vodafone.", au precizat vineri pentru HotNews.ro oficialii Vodafone Romania cu privire la decizia BNR publicata in Monitorul Oficial (vezi captura de ecran atasata).

HotNews.ro a scris in luna octombrie a anului trecut ca Vodafone Romania a inceput sa-si anunte clientii ca, incepand din 1 decembrie 2017, serviciul de transfer de bani si plati, numit M-Pesa, prin care clientii operatorului pot trimite si primi bani sau face plati cu orice tip de telefon mobil, fara a avea nevoie de un cont bancar sau o conexiune de internet, nu va mai fi disponibil si ca singura operatiune care va ramane disponibila va fi retragerea de numerar. Contactati atunci de HotNews.ro, oficialii operatorului au precizat ca au luat aceasta decizie 'in urma unei evaluari detaliate a evolutiei serviciului M-Pesa'. Anul trecut, Vodafone Romania M-Payments, firma creata pentru gestionarea acestui serviciu, a avut o pierdere neta de 11,7 milioane lei.

  • Ce trebuie sa stie clientii M-Pesa - intrebari si raspunsurile Vodafone:

Compania are pe site-ul propriu o pagina dedicata cu raspunsuri la intrebarile frecvente legate de sistarea acestui serviciu, in care, printre altele, precizeaza ca:

"Operatiunile se vor sista treptat, in cadrul unui proces derulat in conformitate cu prevederile legale in vigoare, aplicabile emitentilor de moneda electronica.

Mai intii, vor fi sistate operatiunile de inregistrare si activare a serviciului, precum si cele de alimentare de cont. Ulterior, se vor sista operatiunile de plata a facturilor, incarcare a cartelelor preplatite, de transfer de bani si retragere de numerar. Pana in data de 30 noiembrie 2017, puteti face urmatoarele operatiuni:

  • retragere de numerar
  • plata facturi Vodafone
  • reincarcare conturi de cartele preplatite Vodafone sau transfer catre un alt client M-Pesa.

Incepand cu data de 1 decembrie, data sistarii serviciului, va rugam sa sunati la relatii clienti Vodafone *222 sau sa va adresati magazinelor proprii Vodafone pentru retragerea fondurilor ramase neutilizate."

  • Romania, prima piata din Europa in care Vodafone a introdus M-Pesa

Vodafone a lansat in data de 31 martie 2014 serviciul de transfer de bani si plati, numit M-Pesa, prin care clientii operatorului pot trimite si primi bani sau face plati cu orice tip de telefon mobil, fara a avea nevoie de un cont bancar sau o conexiune de internet. Romania a fost prima tara europeana in care serviciul M-Pesa a fost lansat si cea de-a 10-a la nivel mondial.

Datele de la Ministerul de Finante arata ca, anul trecut, Vodafone Romania M-Payments, firma creata pentru gestionarea acestui serviciu, a avut o pierdere neta de 11,7 milioane lei, la o cifra de afaceri de 600.243 lei. Compania avea 37 de angajati. Spre comparatie, in 2015, firma a avut o pierdere neta de 16,8 milioane lei, o cifra de afaceri de 375.577 lei si 45 de angajati.